Baby krůta s kaštanovou nádivkou a batátové hranolky
Ještě nevíte, čím rodinu pohostíte na 1. svátek vánoční? Máme pro vás tip! Opravdový majstrštyk hodný sváteční tabule. Baby krůta s kaštanovou nádivkou a batátové hranolky!

Snadné
Více než 60 minut
3/5
Vánoce
Hlavní chod
Ingredience
Složení 6 porcí
- Krůta baby 1 ks
- Sůl
- Batátové hranolky 600 g
- Olej olivový
- Rozmarýn čerstvý 2 snít.
- Kaštany jedlé 200 g
- Houby sušené 20 g
- Česnek 2 strouž.
- Bílé víno 150 ml
- Cibule šalotka 3 ks
- Toastový chléb světlý 3 ks
- Tymián čerstvý 2 plž
- Máslo 45 g
- Klobása bílá 600 g
- Krůta baby 1 ks
- Sůl
- Batátové hranolky 600 g
- Olej olivový
- Rozmarýn čerstvý 2 snít.
- Kaštany jedlé 200 g
- Houby sušené 20 g
- Česnek 2 strouž.
- Bílé víno 150 ml
- Cibule šalotka 3 ks
- Toastový chléb světlý 3 ks
- Tymián čerstvý 2 plž
- Máslo 45 g
- Klobása bílá 600 g
Příprava
- 1Den předem připravte krůtu na pečení. Kůži dobře osušte a celou krůtu pečlivě nasolte. Nezapomeňte solit také zevnitř. Položte krůtu na pekáč a nezakrytou nechte v lednici odpočívat 24 hodin.
- 2Ostrým špičatým nožem nařízněte kaštany do kříže. Vložte do hrnce, zalijte vodou a nechte pět minut vařit. Slijte je a ještě teplé oloupejte. Vraťte zpátky do hrnce, zalijte novou vodou a vařte 20 až 30 minut doměkka. Uvařené kaštany nechte oschnout a pak nahrubo nasekejte.
- 3Troubu rozehřejte na 220 °C.
- 4Sušené houby nalámejte do misky a zalijte vínem. Dejte zatím stranou. Šalotky nakrájejte na kostičky a opečte na másle dozlatova. Nechte trochu vychladnout a potom přesuňte k houbám. Přidejte lístky tymiánu, nasekané kaštany, toustový chleba nakrájený na kostičky a klobásku vymačkanou ze střívka. Promíchejte.
- 5Do břicha krůty vložte nádivku. Přečnívající kůži spíchněte párátky nebo ji sešijte kuchyňským provázkem.
- 6Krůtu položte na pekáč prsíčky dolů, podlijte trochou vody a dejte péct. Po 10 minutách stáhněte teplotu na 170 °C a pečte celkem tři až tři a půl hodiny. Během pečení položte na krůtu kousky másla a v polovině pečení ji obraťte na záda.
- 7Po vytažení z trouby zabalte krůtu na půl hodiny do alobalu a nechte odpočinout.
- 8Batátové hranolky smíchejte v míse s olivovým olejem, rozmarýnem a nasekaným česnekem. Posolte a proházejte, aby se všechny hranolky obalily olejem a bylinkami. Vložte do horkovzdušné fritézy Philips a upečte dle návodu.
- 1Den předem připravte krůtu na pečení. Kůži dobře osušte a celou krůtu pečlivě nasolte. Nezapomeňte solit také zevnitř. Položte krůtu na pekáč a nezakrytou nechte v lednici odpočívat 24 hodin.
- 2Ostrým špičatým nožem nařízněte kaštany do kříže. Vložte do hrnce, zalijte vodou a nechte pět minut vařit. Slijte je a ještě teplé oloupejte. Vraťte zpátky do hrnce, zalijte novou vodou a vařte 20 až 30 minut doměkka. Uvařené kaštany nechte oschnout a pak nahrubo nasekejte.
- 3Troubu rozehřejte na 220 °C.
- 4Sušené houby nalámejte do misky a zalijte vínem. Dejte zatím stranou. Šalotky nakrájejte na kostičky a opečte na másle dozlatova. Nechte trochu vychladnout a potom přesuňte k houbám. Přidejte lístky tymiánu, nasekané kaštany, toustový chleba nakrájený na kostičky a klobásku vymačkanou ze střívka. Promíchejte.
- 5Do břicha krůty vložte nádivku. Přečnívající kůži spíchněte párátky nebo ji sešijte kuchyňským provázkem.
- 6Krůtu položte na pekáč prsíčky dolů, podlijte trochou vody a dejte péct. Po 10 minutách stáhněte teplotu na 170 °C a pečte celkem tři až tři a půl hodiny. Během pečení položte na krůtu kousky másla a v polovině pečení ji obraťte na záda.
- 7Po vytažení z trouby zabalte krůtu na půl hodiny do alobalu a nechte odpočinout.
- 8Batátové hranolky smíchejte v míse s olivovým olejem, rozmarýnem a nasekaným česnekem. Posolte a proházejte, aby se všechny hranolky obalily olejem a bylinkami. Vložte do horkovzdušné fritézy Philips a upečte dle návodu.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
| kus | ks | špetka | špet. | |
| lžíce | plž | svazek | svaz. | |
| lžička | člž | plátek | plát. | |
| hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
| stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
| snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.











