Baby krůta s kaštanovou nádivkou a batátové hranolky

Ještě nevíte, čím rodinu pohostíte na 1. svátek vánoční? Máme pro vás tip! Opravdový majstrštyk hodný sváteční tabule. Baby krůta s kaštanovou nádivkou a batátové hranolky!
Velmi snadné Hlavní chod Počet porcí: 6–8 Magazín 11/2017 (Vánoční speciál)
Velmi snadné Hlavní chod Počet porcí: 6–8 Magazín 11/2017 (Vánoční speciál)

Ingredience

1 baby krůta
sůl
30 g másla
600 g batátových hranolek
olivový olej
pár snítek rozmarýnu
2 stroužky česneku
Nádivka
200 g kaštanů
20 g sušených hub, nejlépe hříbků
150 ml bílého vína
3 šalotky
1 lžíce másla
2 lžíce čerstvého tymiánu
3 plátky čerstvého toustového chleba
600 g bílé klobásky

Postup přípravy

Den předem připravte krůtu na pečení. Kůži dobře osušte a celou krůtu pečlivě nasolte. Nezapomeňte solit také zevnitř. Položte krůtu na pekáč a nezakrytou nechte v lednici odpočívat 24 hodin.
Ostrým špičatým nožem nařízněte kaštany do kříže. Vložte do hrnce, zalijte vodou a nechte pět minut vařit. Slijte je a ještě teplé oloupejte. Vraťte zpátky do hrnce, zalijte novou vodou a vařte 20 až 30 minut doměkka. Uvařené kaštany nechte oschnout a pak nahrubo nasekejte.
Troubu rozehřejte na 220 °C.
Sušené houby nalámejte do misky a zalijte vínem. Dejte zatím stranou. Šalotky nakrájejte na kostičky a opečte na másle dozlatova. Nechte trochu vychladnout a potom přesuňte k houbám. Přidejte lístky tymiánu, nasekané kaštany, toustový chleba nakrájený na kostičky a klobásku vymačkanou ze střívka. Promíchejte.
Do břicha krůty vložte nádivku. Přečnívající kůži spíchněte párátky nebo ji sešijte kuchyňským provázkem.
Krůtu položte na pekáč prsíčky dolů, podlijte trochou vody a dejte péct. Po 10 minutách stáhněte teplotu na 170 °C a pečte celkem tři až tři a půl hodiny. Během pečení položte na krůtu kousky másla a v polovině pečení ji obraťte na záda.
Po vytažení z trouby zabalte krůtu na půl hodiny do alobalu a nechte odpočinout.
Batátové hranolky smíchejte v míse s olivovým olejem, rozmarýnem a nasekaným česnekem. Posolte a proházejte, aby se všechny hranolky obalily olejem a bylinkami. Vložte do horkovzdušné fritézy Philips a upečte dle návodu.

Pomohl vám recept?
5hodnocení

Věrnostní program

MŮJ ALBERT

APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE

Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.

Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.

LETÁKY
RECEPTY A
INSPIRACE
NÁKUPNÍ
SEZNAM
KREDIT
ZA NÁKUPY

Záleží nám na tom,

abyste jedli lépe

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu. Proto vám přinášíme čerstvé ovoce a zeleninu, čerstvě upečené pečivo nebo
výběr toho nejlepšího na gril. Přesně tak, jak to máte nejraději.

Nejchutnější maso je vždy to čerstvé, které pochází ze zdravých a dobře krmených zvířat.

V Albertu se chováme k moři s úctou, abychom vám mohli nabídnout čerstvé a kvalitní ryby z udržitelného chovu či lovu. 

Pochutnejte si na čerstvém a lehkém jídle, které stačí vzít a jí(s)t! V Albertu jsme pro vás připravili variace originálních chutí, které se neomrzí.

Pochutnejte si na bio kvalitě výrobků tak, jak je příroda vymyslela. V prodejnách Albert najdete
širokou nabídku biopotravin z ekologického zemědělství zaručující tu nejvyšší kvalitu.

V Albertově pekařství vyrábíme pečivo na základě naší vlastní unikátní receptury a pečeme přímo v našich prodejnách.

Vyzkoušejte Tržnici u Alberta a nakupte si u nás jen čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu za trvale nízké ceny, na kterých neproděláte.

Naše značky