Babiččin rýžový nákyp s blumami, mákem a sněhovou čepicí
Ingredience
250 g | kulatozrnné rýže |
1 | bio citron |
1 | svitek skořice |
1 | hvězdička badyánu |
200 g | cukru krupice |
750 ml | bio mléka Česká chuť |
2 | lžíce másla Česká chuť |
200 g | mletého máku |
1 | vanilkový cukr |
1 | lžička mleté skořice |
3 | lžíce švestkových povidel |
5 | vajec |
500 g | červených blum |
2 | lžíce strouhanky |
Postup přípravy
1. Do hrnce vsypte 250 g rýže, přidejte nastrouhanou kůru z 1 citronu, 50 g cukru, svitek skořice, badyán, 450 ml mléka a lžíci másla. Přiveďte k varu a na mírném plameni duste pod pokličkou 20 minut. Občas promíchejte. Nechte mírně vychladnout, vyjměte skořici a badyán.
2. Na makovou náplň přiveďte k varu v kastrůlku 300 ml mléka a 200 g mletého máku. Krátce svařte a promíchejte s vanilkovým cukrem, 3 lžícemi švestkových povidel a mletou skořicí.
3. U 5 vajec oddělte žloutky a bílky. Žloutky vyšlehejte se 100 g cukru do pěny. Ze 2 bílků vyšlehejte tuhý sníh. Sníh vmíchejte do žloutkové pěny a pak promíchejte s rýží.
4. Zapékací mísu o velikosti 35 × 25 cm vymažte zbylou lžící másla a vysypte strouhankou. Přendejte do ní polovinu rýžové směsi, potřete ji makovou náplní, poklaďte 500 g vypeckovaných blum na čtvrtky a na ně rozetřete zbylou rýžovou směs.
5. Pečte 30 minut v troubě na 180 °C. Mezitím vyšlehejte zbylé 3 bílky dotuha, během šlehání přisypávejte zbylých 50 g cukru. Šlehejte, dokud nebude sníh hladký a lesklý. V půlce pečení vyndejte nákyp z trouby, potřete jej vyšlehaným sněhem s cukrem a dopečte. Babiččin letní oběd se může podávat.
Věrnostní program
MŮJ ALBERT
APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE
Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.
Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.
INSPIRACE
SEZNAM
ZA NÁKUPY