Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Babiččin rýžový nákyp s blumami, mákem a sněhovou čepicí

Babiččin rýžový nákyp s blumami, mákem a sněhovou čepicí

Ingredience

250 g kulatozrnné rýže
1 bio citron
1 svitek skořice
1 hvězdička badyánu
200 g cukru krupice
750 ml bio mléka Česká chuť
2 lžíce másla Česká chuť
200 g mletého máku
1 vanilkový cukr
1 lžička mleté skořice
3 lžíce švestkových povidel
5 vajec
500 g červených blum
2 lžíce strouhanky

Postup přípravy

1. Do hrnce vsypte 250 g rýže, přidejte nastrouhanou kůru z 1 citronu, 50 g cukru, svitek skořice, badyán, 450 ml mléka a lžíci másla. Přiveďte k varu a na mírném plameni duste pod pokličkou 20 minut. Občas promíchejte. Nechte mírně vychladnout, vyjměte skořici a badyán.
2. Na makovou náplň přiveďte k varu v kastrůlku 300 ml mléka a 200 g mletého máku. Krátce svařte a promíchejte s vanilkovým cukrem, 3 lžícemi švestkových povidel a mletou skořicí.
3. U 5 vajec oddělte žloutky a bílky. Žloutky vyšlehejte se 100 g cukru do pěny. Ze 2 bílků vyšlehejte tuhý sníh. Sníh vmíchejte do žloutkové pěny a pak promíchejte s rýží.
4. Zapékací mísu o velikosti 35 × 25 cm vymažte zbylou lžící másla a vysypte strouhankou. Přendejte do ní polovinu rýžové směsi, potřete ji makovou náplní, poklaďte 500 g vypeckovaných blum na čtvrtky a na ně rozetřete zbylou rýžovou směs.
5. Pečte 30 minut v troubě na 180 °C. Mezitím vyšlehejte zbylé 3 bílky dotuha, během šlehání přisypávejte zbylých 50 g cukru. Šlehejte, dokud nebude sníh hladký a lesklý. V půlce pečení vyndejte nákyp z trouby, potřete jej vyšlehaným sněhem s cukrem a dopečte. Babiččin letní oběd se může podávat.

Pomohl vám recept?
21hodnocení4

Další videorecepty