
Alpský knedlík s vanilkovou omáčkou
Postup přípravy
1. Z 20 ml vlažného mléka, droždí a lžíce cukru připravte kvásek. Po 10 minutách přimíchejte vychladlé rozpuštěné máslo a promíchejte.
2. Do mísy prosejte 250 g mouky, špetku soli, vsypte 2 lžíce cukru, přidejte vejce, zbylé mléko a kvásek. Propracujte 3–5 minut v hladké těsto. Zakryjte fólií a nechte kynout při pokojové teplotě 60 minut.
3. Vykynuté těsto prohněťte na pomoučeném vále a rozdělte na 4 díly. Vytvarujte placičky a vložte na ně po lžíci povidel. Povidla skryjte uprostřed v kouli – knedlíku.
4. Každý knedlík položte na čtverec z pečicího papíru a nechte 10 minut kynout přikryté utěrkou.
5. Knedlíky vařte zvlášť po jednom 18 minut v páře.
6. V misce smíchejte moučkový cukr s mletým mákem.
7. V kastrůlku promíchejte smetanu s vanilkovým aroma a zbylým cukrem krupicí, pomalu přiveďte k varu a stáhněte z ohně. Ve větší misce vidličkou prošlehejte žloutky a za stálého šlehání velmi pomalu přilévejte horkou smetanu. Směs vraťte zpět do hrnce a za soustavného míchání pomalu zahřívejte do zhoustnutí. Ihned odstavte.
8. Nakonec položte knedlík do omáčky a zasypte mákem smíchaným s cukrem.