Na základě doporučení Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství vyvinul mezinárodní tým vědců kritéria, podle nichž se řídí udělení značky Vím, co jím.
Co značka Vím, co jím hodnotí?
Výzkumy odhalily, že na vzniku civilizačních chorob se z velké míry podílejí některé konkrétní živiny. Zejména jejich množství hodnotí laboratoř, když se výrobce potravin uchází o udělení značky.
- Nasycené mastné kyseliny
- Trans mastné kyseliny
- Cukr
- Sůl (sodík)
- V některých případech se hodnotí i podíl vlákniny a množství energie
V Česku zatím logo získalo více než 100 potravin Logo můžete najít například na některých sýrech typu mozzarella, na některých druzích celozrnných chlebíčků, značku získaly i vybrané rostlinné tuky nebo pečivo.
Se získáním značky nemívá problém zelenina ani ovoce, a proto se logem mohou pyšnit i mnohé z nich.
Mezi partnery iniciativy Vím, co jím se s několika desítkami potravin zařadil i Albert, a proto již i ve své prodejně můžete nalézt takto označené produkty.
Tým odborníků iniciativy přihází se sérií videí, jejíž díly najdete zde nebo na našem YouTube kanále.
V prodejnách Albert nyní najdete následující výrobky označené logem Vím co jím.