
Zapečený černý kořen

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Ingredience
Složení 1 porcí
- Černý kořen 1,2 kg
- Mouka hladká 2 plž
- Mléko 950 ml
- Sůl
- Pepř
- Muškátový oříšek
- Bazalka čerstvá 1 hrs.
- Cheddar strouhaný 120 g
- Ementál bloček 120 g
- Máslo 2 plž
- Černý kořen 1,2 kg
- Mouka hladká 2 plž
- Mléko 950 ml
- Sůl
- Pepř
- Muškátový oříšek
- Bazalka čerstvá 1 hrs.
- Cheddar strouhaný 120 g
- Ementál bloček 120 g
- Máslo 2 plž
Příprava
- 1Do mísy naliji vodu. Černý kořen oloupu a okrájím konce. Oloupaný kořen přesunu do mísy s vodou. Černý kořen nakrájím na tenké plátky a vrátím je do vody, aby nezhnědly. Ve velkém hrnci rozpustím máslo, přisypu mouku, stáhnu a za stálého míchání udělám světlou jíšku. K jíšce přilévám mléko a vařím asi 3 minuty do zhoustnutí. Osolím, okořením pepřem a muškátovým oříškem a přihodím bazalku. Černý kořen sliji a osuším, abych ho zbavila latexu, který z něj vytéká a má hořkou chuť. Dám ho do hrnce s bešamelem, přivedu k varu a na mírném plameni vařím 25–30 minut doměkka. Předehřeji troubu na 200 °C a rošt dám do horní třetiny trouby.
- 2Bešamel s černým kořenem přeliji do zapékací mísy o rozměrech 23 × 33 cm a posypu oběma sýry. Peču 20 minut, až se sýry roztečou a všechno krásně bublá. Zapnu grilování a ještě 5 minut griluji, aby se vytvořila křupavá a zlatavá krustička. Vyndám z trouby, nechám ještě 10 minut stát a posypu lístky bazalky.
- 1Do mísy naliji vodu. Černý kořen oloupu a okrájím konce. Oloupaný kořen přesunu do mísy s vodou. Černý kořen nakrájím na tenké plátky a vrátím je do vody, aby nezhnědly. Ve velkém hrnci rozpustím máslo, přisypu mouku, stáhnu a za stálého míchání udělám světlou jíšku. K jíšce přilévám mléko a vařím asi 3 minuty do zhoustnutí. Osolím, okořením pepřem a muškátovým oříškem a přihodím bazalku. Černý kořen sliji a osuším, abych ho zbavila latexu, který z něj vytéká a má hořkou chuť. Dám ho do hrnce s bešamelem, přivedu k varu a na mírném plameni vařím 25–30 minut doměkka. Předehřeji troubu na 200 °C a rošt dám do horní třetiny trouby.
- 2Bešamel s černým kořenem přeliji do zapékací mísy o rozměrech 23 × 33 cm a posypu oběma sýry. Peču 20 minut, až se sýry roztečou a všechno krásně bublá. Zapnu grilování a ještě 5 minut griluji, aby se vytvořila křupavá a zlatavá krustička. Vyndám z trouby, nechám ještě 10 minut stát a posypu lístky bazalky.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.