×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Albert ČR
Recept Vánoční poleno (roláda)

Inspirujte se podobnými recepty

Hrachová polévka s krutóny
Hrachová polévka s...
Hrachová polévka s krutóny
Hrachová polévka s krutóny
Kokosoví sněhuláci
Kokosoví sněhuláci
Kokosoví sněhuláci
Kokosoví sněhuláci
Brambory zapečené s hruškou a...
Brambory zapečené s...
Brambory zapečené s hruškou a...
Brambory zapečené s hruškou a...
Smažený vepřový řízek s...
Smažený vepřový...
Smažený vepřový řízek s...
Smažený vepřový řízek s...

Vánoční poleno (roláda)

Co budete potřebovat

Na roládu
6 velkých vajec, bílky a žloutky
odděleně
200 g krupicového cukru
6 lžic kakaa holandského typu
1 lžíce hladké mouky
Na krém
300 g bílé čokolády
540 ml 40% smetany ke šlehání
Na ozdobení
200 g tmavé čokolády
moučkový cukr
snítky rozmarýnu potřené bílky,
namočené v moučkovém cukru
Na houbičky
2 bílky
35 g krupicového cukru
120 g cukru moučka
50 g libovolné čokolády, rozpuštěné

Jak na to?

Ušlehejte z bílků tuhý sníh tak, že nejdřív bílky ušlehejte samotné, když se udělá hustá pěna, přidejte krupicový cukr a došlehejte dotuha. Nakonec vmíchejte moučkový cukr a šlehejte nad párou, dokud není sníh lesklý. Přendejte ho do cukrářského sáčku a tvarujte hlavičky hub o průměru 3 centimetry přímo na plech vyložený pečicím papírem, stejně vytvořte nožičky. Sušte v troubě předehřáté na 100 °C. Spodky klobouků potřete rozpuštěnou čokoládou a připevněte k nim nožky. Nyní připravte čokoládovou ozdobu rolády. Rozpusťte čokoládu a v tenké vrstvě ji natřete na pečicí papír. Nechte ztuhnout. Rozlámejte na kousky. Připravte krém. Do hrnce rozlámejte čokoládu, zalijte smetanou a nechte čokoládu rozpustit. Nechte úplně vychladnout, nejlépe v lednici. Studenou směs pak elektrickými metlami vyšlehejte na tuhou šlehačku. Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Žloutky dejte do mísy a šlehejte je 4–5 minut, až zbělají a zpění. V jiné misce vyšlehejte na sníh bílky. Postupně k nim přidávejte cukr, abyste získali pevnou, lesklou hmotu. Lžící opatrně vmíchejte žloutky, navrch prosejte kakao a mouku a jemně zapravte do sněhu. Těsto pomocí stěrky naneste na připravený plech a pečte asi 8 minut, hned, jak začne po okrajích zlátnout, je hotovo. Upečené těsto překlopte na utěrku a stáhněte z něj pečicí papír. Vychladlé těsto potřete připraveným krémem. Zarolujte a potřete i zvenku. Ozdobte čokoládovými zlomky, pocukrujte a dozdobte „zasněženými“ snítkami rozmarýnu a houbičkami.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Vánoční poleno (roláda)

Dezert Snadné Sladká jídla Vánoce Rozmarýn Magazín 12/2014
Průměrné hodnocení 5 (4)
Sbírejte body a nechejte vyrůst jaro u vás doma

Co budete potřebovat

Na roládu
6 velkých vajec, bílky a žloutky
odděleně
200 g krupicového cukru
6 lžic kakaa holandského typu
1 lžíce hladké mouky
Na krém
300 g bílé čokolády
540 ml 40% smetany ke šlehání
Na ozdobení
200 g tmavé čokolády
moučkový cukr
snítky rozmarýnu potřené bílky,
namočené v moučkovém cukru
Na houbičky
2 bílky
35 g krupicového cukru
120 g cukru moučka
50 g libovolné čokolády, rozpuštěné

Jak na to?

Ušlehejte z bílků tuhý sníh tak, že nejdřív bílky ušlehejte samotné, když se udělá hustá pěna, přidejte krupicový cukr a došlehejte dotuha. Nakonec vmíchejte moučkový cukr a šlehejte nad párou, dokud není sníh lesklý. Přendejte ho do cukrářského sáčku a tvarujte hlavičky hub o průměru 3 centimetry přímo na plech vyložený pečicím papírem, stejně vytvořte nožičky. Sušte v troubě předehřáté na 100 °C. Spodky klobouků potřete rozpuštěnou čokoládou a připevněte k nim nožky. Nyní připravte čokoládovou ozdobu rolády. Rozpusťte čokoládu a v tenké vrstvě ji natřete na pečicí papír. Nechte ztuhnout. Rozlámejte na kousky. Připravte krém. Do hrnce rozlámejte čokoládu, zalijte smetanou a nechte čokoládu rozpustit. Nechte úplně vychladnout, nejlépe v lednici. Studenou směs pak elektrickými metlami vyšlehejte na tuhou šlehačku. Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Žloutky dejte do mísy a šlehejte je 4–5 minut, až zbělají a zpění. V jiné misce vyšlehejte na sníh bílky. Postupně k nim přidávejte cukr, abyste získali pevnou, lesklou hmotu. Lžící opatrně vmíchejte žloutky, navrch prosejte kakao a mouku a jemně zapravte do sněhu. Těsto pomocí stěrky naneste na připravený plech a pečte asi 8 minut, hned, jak začne po okrajích zlátnout, je hotovo. Upečené těsto překlopte na utěrku a stáhněte z něj pečicí papír. Vychladlé těsto potřete připraveným krémem. Zarolujte a potřete i zvenku. Ozdobte čokoládovými zlomky, pocukrujte a dozdobte „zasněženými“ snítkami rozmarýnu a houbičkami.

Inspirujte se podobnými recepty

Hrachová polévka s krutóny
Hrachová polévka s...
Hrachová polévka s krutóny
Hrachová polévka s krutóny
Kokosoví sněhuláci
Kokosoví sněhuláci
Kokosoví sněhuláci
Kokosoví sněhuláci
Brambory zapečené s hruškou a...
Brambory zapečené s...
Brambory zapečené s hruškou a...
Brambory zapečené s hruškou a...
Smažený vepřový řízek s...
Smažený vepřový...
Smažený vepřový řízek s...
Smažený vepřový řízek s...

Inspirujte se podobnými recepty

NECHEJTE VYRŮST

JARO U VÁS DOMA

Sbírejte body v Albertu a vypěstujte si čerstvé bylinky.

Body můžete uplatnit až do 14. 5. 2019

V Albertu se snažíme mít pro vás vždy něco navíc.
Vyberte si u nás jednu z jedenácti bylinek nebo rostlinek a vypěstujte si jaro u vás doma.
Zjistěte, jak pěstovat u sebe v bytě a nejlépe využít v kuchyni

Vytiskněte si herbář s originální ilustrací a využijte ho třeba
jako plakát do vaší kuchyně.

Získejte bylinku v naší sběratelské akci
Minizahrádka
s květináčem
sleva 39 %
15 bodů + 5990 bez bodů 9990

set samozavlažovacího květináče, substrátu a semínek dle výběru
bazalka / oregano / rozmarýn
tymián / majoránka

Konvička 2 l
Různé barevné varianty
sleva 60 %
15 bodů + 1990 bez bodů 4990

plastová konvička vhodná na zalévání rostlin v interiéru i exteriéru

NECHEJTE VYRŮST

JARO U VÁS DOMA

Sbírejte body v Albertu a vypěstujte si čerstvé bylinky.

Body můžete uplatnit až do 14. 5. 2019