×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Albert ČR
Recept Vánoční poleno (roláda)

Další recepty a články

Levandulové sušenky
Levandulové sušenky
Levandulové sušenky
Levandulové sušenky
Borůvkový dezert do skleničky
Borůvkový dezert do...
Borůvkový dezert do skleničky
Borůvkový dezert do skleničky
Ledové borůvkové müsli tyčinky
Ledové borůvkové...
Ledové borůvkové müsli tyčinky
Ledové borůvkové müsli tyčinky
Pudink s malinami a jogurtem
Pudink s malinami a...
Pudink s malinami a jogurtem
Pudink s malinami a jogurtem

Vánoční poleno (roláda)

Co budete potřebovat

Na roládu
6 velkých vajec, bílky a žloutky
odděleně
200 g krupicového cukru
6 lžic kakaa holandského typu
1 lžíce hladké mouky
Na krém
300 g bílé čokolády
540 ml 40% smetany ke šlehání
Na ozdobení
200 g tmavé čokolády
moučkový cukr
snítky rozmarýnu potřené bílky,
namočené v moučkovém cukru
Na houbičky
2 bílky
35 g krupicového cukru
120 g cukru moučka
50 g libovolné čokolády, rozpuštěné

Jak na to?

Ušlehejte z bílků tuhý sníh tak, že nejdřív bílky ušlehejte samotné, když se udělá hustá pěna, přidejte krupicový cukr a došlehejte dotuha. Nakonec vmíchejte moučkový cukr a šlehejte nad párou, dokud není sníh lesklý. Přendejte ho do cukrářského sáčku a tvarujte hlavičky hub o průměru 3 centimetry přímo na plech vyložený pečicím papírem, stejně vytvořte nožičky. Sušte v troubě předehřáté na 100 °C. Spodky klobouků potřete rozpuštěnou čokoládou a připevněte k nim nožky. Nyní připravte čokoládovou ozdobu rolády. Rozpusťte čokoládu a v tenké vrstvě ji natřete na pečicí papír. Nechte ztuhnout. Rozlámejte na kousky. Připravte krém. Do hrnce rozlámejte čokoládu, zalijte smetanou a nechte čokoládu rozpustit. Nechte úplně vychladnout, nejlépe v lednici. Studenou směs pak elektrickými metlami vyšlehejte na tuhou šlehačku. Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Žloutky dejte do mísy a šlehejte je 4–5 minut, až zbělají a zpění. V jiné misce vyšlehejte na sníh bílky. Postupně k nim přidávejte cukr, abyste získali pevnou, lesklou hmotu. Lžící opatrně vmíchejte žloutky, navrch prosejte kakao a mouku a jemně zapravte do sněhu. Těsto pomocí stěrky naneste na připravený plech a pečte asi 8 minut, hned, jak začne po okrajích zlátnout, je hotovo. Upečené těsto překlopte na utěrku a stáhněte z něj pečicí papír. Vychladlé těsto potřete připraveným krémem. Zarolujte a potřete i zvenku. Ozdobte čokoládovými zlomky, pocukrujte a dozdobte „zasněženými“ snítkami rozmarýnu a houbičkami.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Vánoční poleno (roláda)

Dezert Snadné Sladká jídla Vánoce Magazín 12/2014
Průměrné hodnocení 5 (3)

Co budete potřebovat

Na roládu
6 velkých vajec, bílky a žloutky
odděleně
200 g krupicového cukru
6 lžic kakaa holandského typu
1 lžíce hladké mouky
Na krém
300 g bílé čokolády
540 ml 40% smetany ke šlehání
Na ozdobení
200 g tmavé čokolády
moučkový cukr
snítky rozmarýnu potřené bílky,
namočené v moučkovém cukru
Na houbičky
2 bílky
35 g krupicového cukru
120 g cukru moučka
50 g libovolné čokolády, rozpuštěné

Jak na to?

Ušlehejte z bílků tuhý sníh tak, že nejdřív bílky ušlehejte samotné, když se udělá hustá pěna, přidejte krupicový cukr a došlehejte dotuha. Nakonec vmíchejte moučkový cukr a šlehejte nad párou, dokud není sníh lesklý. Přendejte ho do cukrářského sáčku a tvarujte hlavičky hub o průměru 3 centimetry přímo na plech vyložený pečicím papírem, stejně vytvořte nožičky. Sušte v troubě předehřáté na 100 °C. Spodky klobouků potřete rozpuštěnou čokoládou a připevněte k nim nožky. Nyní připravte čokoládovou ozdobu rolády. Rozpusťte čokoládu a v tenké vrstvě ji natřete na pečicí papír. Nechte ztuhnout. Rozlámejte na kousky. Připravte krém. Do hrnce rozlámejte čokoládu, zalijte smetanou a nechte čokoládu rozpustit. Nechte úplně vychladnout, nejlépe v lednici. Studenou směs pak elektrickými metlami vyšlehejte na tuhou šlehačku. Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Žloutky dejte do mísy a šlehejte je 4–5 minut, až zbělají a zpění. V jiné misce vyšlehejte na sníh bílky. Postupně k nim přidávejte cukr, abyste získali pevnou, lesklou hmotu. Lžící opatrně vmíchejte žloutky, navrch prosejte kakao a mouku a jemně zapravte do sněhu. Těsto pomocí stěrky naneste na připravený plech a pečte asi 8 minut, hned, jak začne po okrajích zlátnout, je hotovo. Upečené těsto překlopte na utěrku a stáhněte z něj pečicí papír. Vychladlé těsto potřete připraveným krémem. Zarolujte a potřete i zvenku. Ozdobte čokoládovými zlomky, pocukrujte a dozdobte „zasněženými“ snítkami rozmarýnu a houbičkami.

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Levandulové sušenky
Levandulové sušenky
Levandulové sušenky
Levandulové sušenky
Borůvkový dezert do skleničky
Borůvkový dezert do skleničky
Borůvkový dezert do skleničky
Borůvkový dezert do skleničky
Ledové borůvkové müsli tyčinky
Ledové borůvkové müsli tyčinky
Ledové borůvkové müsli tyčinky
Ledové borůvkové müsli tyčinky
Pudink s malinami a jogurtem
Pudink s malinami a jogurtem
Pudink s malinami a jogurtem
Pudink s malinami a jogurtem

Inspirujte se podobnými recepty