ReceptyJarní dort z louky s bazalkovým krémem a jahodami
Albert logo
  • Jarní dort z louky s bazalkovým krémem a jahodami

Jarní dort z louky s bazalkovým krémem a jahodami

Jarní dort z louky s bazalkovým krémem a jahodami
Snadné
Více než 60 minut
0/5
Česká
Velikonoce
Dezert

Ingredience

Složení
8 porcí
  • Vejce 7 ks
  • Cukr krupicový 240 g
  • Cukr vanilkový 1 ks
  • Citron BIO 2 ks
  • Mouka hladká 225 g
  • Mouka mandlová 120 g
  • Kypřící prášek 1 člž
  • Sůl
  • Máslo 85 g
  • Mouka hrubá 1 plž
  • Jahody 400 g
  • Čokoláda bílá 400 g
  • Mascarpone 500 g
  • Smetana ke šlehání 30%-33% 900 ml
  • Bazalka čerstvá 1 hrs.
  • Vanilkový extrakt 2 člž
  • Potravinářské barvivo gelové 1 ks
  • Cukr moučkový 135 g
  • Potravinářské barvivo
  • Vejce 7 ks
  • Cukr krupicový 240 g
  • Cukr vanilkový 1 ks
  • Citron BIO 2 ks
  • Mouka hladká 225 g
  • Mouka mandlová 120 g
  • Kypřící prášek 1 člž
  • Sůl
  • Máslo 85 g
  • Mouka hrubá 1 plž
  • Jahody 400 g
  • Čokoláda bílá 400 g
  • Mascarpone 500 g
  • Smetana ke šlehání 30%-33% 900 ml
  • Bazalka čerstvá 1 hrs.

Příprava

  1. 1
    V míse vyšlehejte ručním mixérem 6 vajec pokojové teploty s 225 g cukru krupice a vanilkovým cukrem do pěny. Přidejte omytou a najemno nastrouhanou kůru ze 2 bio citronů, 1½ lžíce citronové šťávy a krátce prošlehejte. Poté jemně vmíchejte 120 g hladké mouky, 120 g mandlové mouky, 1½ lžičky prášku do pečiva a špetku soli. Hotové těsto rozdělte do dvou dortových forem o průměru 24 cm vymazaných máslem a vysypaných hrubou moukou. Pečte v troubě na 170 °C po dobu 40 minut dozlatova. Zkontrolujte špejlí – pokud vyjde čistá, korpus je hotový. Upečené korpusy opatrně vyklopte z formy a nechte na mřížce vychladnout. Poté je uprostřed podélně prořízněte na dva korpusy.
  2. 2
    Na jahodové pyré očistěte, omyjte a nakrájejte na kousky 400 g jahod. Vložte je do menšího hrnce, přidejte lžíci cukru krupice a 2 lžičky citronové šťávy. Povařte 5 minut, pak rozmixujte ponorným mixérem dohladka a nechte vychladnout. Na bazalkový krém zahřejte v hrnci 900 ml smetany ke šlehání, přidejte hrst omyté a nasekané čerstvé bazalky a nechte 30 minut louhovat. Poté přeceďte. Do žáruvzdorné misky nalámejte 400 g bílé čokolády a zalijte horkou bazalkovou smetanou. Nechte 5 minut stát, stěrkou promíchejte dohladka a po vychladnutí uložte do lednice na 4 hodiny, nejlépe do druhého dne. Dokonale vychlazenou bazalkovou smetanu poté vyšlehejte ručním mixérem s 500 g mascarpone a 2 lžičkami vanilkového extraktu na hustý hladký krém.
  3. 3
    Na první patro korpusu naneste bazalkový krém a na něj do středu rozetřete tenkou vrstvu jahodového pyré. Přiklopte druhým korpusem a opakujte s třetím a čtvrtým korpusem. Do zbylého bazalkového krému přidejte 3 kapky zeleného potravinářského barviva, důkladně promíchejte a krémem potřete boky a vršek dortu. Uhlaďte cukrářskou stěrkou a dejte do lednice alespoň na 4 hodiny.
  4. 4
    Na linecké sušenky v míse robotu pomocí K-metly smíchejte 105 g hladké mouky, 35 g moučkového cukru a 70 g nahrubo nastrouhaného studeného másla. Ve chvíli, kdy směs bude mít konzistenci písku, přidejte 1 žloutek a ručně vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte minimálně 1 hodinu odležet v lednici. Vychladlé těsto rozválejte na lehce pomoučeném válu na plát tenký 3 mm a vykrajujte z něj velikonoční tvary. Přeneste je na plech s pečicím papírem a pečte v troubě na 180 °C po dobu 8 minut dozlatova. Po upečení nechte vychladnout. Mezitím na polevu v misce metličkou vyšlehejte 100 g prosátého moučkového cukru s 1 bílkem a kapkami citronové šťávy. Poleva by měla mít konzistenci tekoucího medu. Polevu můžete dobarvit špetkou práškových potravinářských barev dle fantazie. Připravenou polevou ozdobte hotové linecké sušenky, nechte je zatuhnout a dozdobte jimi připravený velikonoční dort.
  1. 1
    V míse vyšlehejte ručním mixérem 6 vajec pokojové teploty s 225 g cukru krupice a vanilkovým cukrem do pěny. Přidejte omytou a najemno nastrouhanou kůru ze 2 bio citronů, 1½ lžíce citronové šťávy a krátce prošlehejte. Poté jemně vmíchejte 120 g hladké mouky, 120 g mandlové mouky, 1½ lžičky prášku do pečiva a špetku soli. Hotové těsto rozdělte do dvou dortových forem o průměru 24 cm vymazaných máslem a vysypaných hrubou moukou. Pečte v troubě na 170 °C po dobu 40 minut dozlatova. Zkontrolujte špejlí – pokud vyjde čistá, korpus je hotový. Upečené korpusy opatrně vyklopte z formy a nechte na mřížce vychladnout. Poté je uprostřed podélně prořízněte na dva korpusy.
  2. 2
    Na jahodové pyré očistěte, omyjte a nakrájejte na kousky 400 g jahod. Vložte je do menšího hrnce, přidejte lžíci cukru krupice a 2 lžičky citronové šťávy. Povařte 5 minut, pak rozmixujte ponorným mixérem dohladka a nechte vychladnout. Na bazalkový krém zahřejte v hrnci 900 ml smetany ke šlehání, přidejte hrst omyté a nasekané čerstvé bazalky a nechte 30 minut louhovat. Poté přeceďte. Do žáruvzdorné misky nalámejte 400 g bílé čokolády a zalijte horkou bazalkovou smetanou. Nechte 5 minut stát, stěrkou promíchejte dohladka a po vychladnutí uložte do lednice na 4 hodiny, nejlépe do druhého dne. Dokonale vychlazenou bazalkovou smetanu poté vyšlehejte ručním mixérem s 500 g mascarpone a 2 lžičkami vanilkového extraktu na hustý hladký krém.
  3. 3
    Na první patro korpusu naneste bazalkový krém a na něj do středu rozetřete tenkou vrstvu jahodového pyré. Přiklopte druhým korpusem a opakujte s třetím a čtvrtým korpusem. Do zbylého bazalkového krému přidejte 3 kapky zeleného potravinářského barviva, důkladně promíchejte a krémem potřete boky a vršek dortu. Uhlaďte cukrářskou stěrkou a dejte do lednice alespoň na 4 hodiny.
  4. 4
    Na linecké sušenky v míse robotu pomocí K-metly smíchejte 105 g hladké mouky, 35 g moučkového cukru a 70 g nahrubo nastrouhaného studeného másla. Ve chvíli, kdy směs bude mít konzistenci písku, přidejte 1 žloutek a ručně vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte minimálně 1 hodinu odležet v lednici. Vychladlé těsto rozválejte na lehce pomoučeném válu na plát tenký 3 mm a vykrajujte z něj velikonoční tvary. Přeneste je na plech s pečicím papírem a pečte v troubě na 180 °C po dobu 8 minut dozlatova. Po upečení nechte vychladnout. Mezitím na polevu v misce metličkou vyšlehejte 100 g prosátého moučkového cukru s 1 bílkem a kapkami citronové šťávy. Poleva by měla mít konzistenci tekoucího medu. Polevu můžete dobarvit špetkou práškových potravinářských barev dle fantazie. Připravenou polevou ozdobte hotové linecké sušenky, nechte je zatuhnout a dozdobte jimi připravený velikonoční dort.

Hodnocení

Nehodnoceno

Pomohl vám recept?

Ohodnoťte jak vám chutnal
Náhled aplikace Můj Albert
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě dnes

Od 09.07.2025 do 15.07.2025

Platný ještě 8 dní

Od 16.07.2025 do 22.07.2025

Platný ještě dnes

Od 02.07.2025 do 15.07.2025

Platný ještě dnes

Od 09.07.2025 do 15.07.2025

Platný ještě 8 dní

Od 16.07.2025 do 22.07.2025

Platný ještě dnes

Od 02.07.2025 do 15.07.2025

Platný ještě 15 dní

Od 16.07.2025 do 29.07.2025

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.