
Jarní dort z louky s bazalkovým krémem a jahodami

Snadné
Více než 60 minut
0/5
Česká
Velikonoce
Dezert
Ingredience
Složení 8 porcí
- Vejce 7 ks
- Cukr krupicový 240 g
- Cukr vanilkový 1 ks
- Citron BIO 2 ks
- Mouka hladká 225 g
- Mouka mandlová 120 g
- Kypřící prášek 1 člž
- Sůl
- Máslo 85 g
- Mouka hrubá 1 plž
- Jahody 400 g
- Čokoláda bílá 400 g
- Mascarpone 500 g
- Smetana ke šlehání 30%-33% 900 ml
- Bazalka čerstvá 1 hrs.
- Vanilkový extrakt 2 člž
- Potravinářské barvivo gelové 1 ks
- Cukr moučkový 135 g
- Potravinářské barvivo
- Vejce 7 ks
- Cukr krupicový 240 g
- Cukr vanilkový 1 ks
- Citron BIO 2 ks
- Mouka hladká 225 g
- Mouka mandlová 120 g
- Kypřící prášek 1 člž
- Sůl
- Máslo 85 g
- Mouka hrubá 1 plž
- Jahody 400 g
- Čokoláda bílá 400 g
- Mascarpone 500 g
- Smetana ke šlehání 30%-33% 900 ml
- Bazalka čerstvá 1 hrs.
Příprava
- 1V míse vyšlehejte ručním mixérem 6 vajec pokojové teploty s 225 g cukru krupice a vanilkovým cukrem do pěny. Přidejte omytou a najemno nastrouhanou kůru ze 2 bio citronů, 1½ lžíce citronové šťávy a krátce prošlehejte. Poté jemně vmíchejte 120 g hladké mouky, 120 g mandlové mouky, 1½ lžičky prášku do pečiva a špetku soli. Hotové těsto rozdělte do dvou dortových forem o průměru 24 cm vymazaných máslem a vysypaných hrubou moukou. Pečte v troubě na 170 °C po dobu 40 minut dozlatova. Zkontrolujte špejlí – pokud vyjde čistá, korpus je hotový. Upečené korpusy opatrně vyklopte z formy a nechte na mřížce vychladnout. Poté je uprostřed podélně prořízněte na dva korpusy.
- 2Na jahodové pyré očistěte, omyjte a nakrájejte na kousky 400 g jahod. Vložte je do menšího hrnce, přidejte lžíci cukru krupice a 2 lžičky citronové šťávy. Povařte 5 minut, pak rozmixujte ponorným mixérem dohladka a nechte vychladnout. Na bazalkový krém zahřejte v hrnci 900 ml smetany ke šlehání, přidejte hrst omyté a nasekané čerstvé bazalky a nechte 30 minut louhovat. Poté přeceďte. Do žáruvzdorné misky nalámejte 400 g bílé čokolády a zalijte horkou bazalkovou smetanou. Nechte 5 minut stát, stěrkou promíchejte dohladka a po vychladnutí uložte do lednice na 4 hodiny, nejlépe do druhého dne. Dokonale vychlazenou bazalkovou smetanu poté vyšlehejte ručním mixérem s 500 g mascarpone a 2 lžičkami vanilkového extraktu na hustý hladký krém.
- 3Na první patro korpusu naneste bazalkový krém a na něj do středu rozetřete tenkou vrstvu jahodového pyré. Přiklopte druhým korpusem a opakujte s třetím a čtvrtým korpusem. Do zbylého bazalkového krému přidejte 3 kapky zeleného potravinářského barviva, důkladně promíchejte a krémem potřete boky a vršek dortu. Uhlaďte cukrářskou stěrkou a dejte do lednice alespoň na 4 hodiny.
- 4Na linecké sušenky v míse robotu pomocí K-metly smíchejte 105 g hladké mouky, 35 g moučkového cukru a 70 g nahrubo nastrouhaného studeného másla. Ve chvíli, kdy směs bude mít konzistenci písku, přidejte 1 žloutek a ručně vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte minimálně 1 hodinu odležet v lednici. Vychladlé těsto rozválejte na lehce pomoučeném válu na plát tenký 3 mm a vykrajujte z něj velikonoční tvary. Přeneste je na plech s pečicím papírem a pečte v troubě na 180 °C po dobu 8 minut dozlatova. Po upečení nechte vychladnout. Mezitím na polevu v misce metličkou vyšlehejte 100 g prosátého moučkového cukru s 1 bílkem a kapkami citronové šťávy. Poleva by měla mít konzistenci tekoucího medu. Polevu můžete dobarvit špetkou práškových potravinářských barev dle fantazie. Připravenou polevou ozdobte hotové linecké sušenky, nechte je zatuhnout a dozdobte jimi připravený velikonoční dort.
- 1V míse vyšlehejte ručním mixérem 6 vajec pokojové teploty s 225 g cukru krupice a vanilkovým cukrem do pěny. Přidejte omytou a najemno nastrouhanou kůru ze 2 bio citronů, 1½ lžíce citronové šťávy a krátce prošlehejte. Poté jemně vmíchejte 120 g hladké mouky, 120 g mandlové mouky, 1½ lžičky prášku do pečiva a špetku soli. Hotové těsto rozdělte do dvou dortových forem o průměru 24 cm vymazaných máslem a vysypaných hrubou moukou. Pečte v troubě na 170 °C po dobu 40 minut dozlatova. Zkontrolujte špejlí – pokud vyjde čistá, korpus je hotový. Upečené korpusy opatrně vyklopte z formy a nechte na mřížce vychladnout. Poté je uprostřed podélně prořízněte na dva korpusy.
- 2Na jahodové pyré očistěte, omyjte a nakrájejte na kousky 400 g jahod. Vložte je do menšího hrnce, přidejte lžíci cukru krupice a 2 lžičky citronové šťávy. Povařte 5 minut, pak rozmixujte ponorným mixérem dohladka a nechte vychladnout. Na bazalkový krém zahřejte v hrnci 900 ml smetany ke šlehání, přidejte hrst omyté a nasekané čerstvé bazalky a nechte 30 minut louhovat. Poté přeceďte. Do žáruvzdorné misky nalámejte 400 g bílé čokolády a zalijte horkou bazalkovou smetanou. Nechte 5 minut stát, stěrkou promíchejte dohladka a po vychladnutí uložte do lednice na 4 hodiny, nejlépe do druhého dne. Dokonale vychlazenou bazalkovou smetanu poté vyšlehejte ručním mixérem s 500 g mascarpone a 2 lžičkami vanilkového extraktu na hustý hladký krém.
- 3Na první patro korpusu naneste bazalkový krém a na něj do středu rozetřete tenkou vrstvu jahodového pyré. Přiklopte druhým korpusem a opakujte s třetím a čtvrtým korpusem. Do zbylého bazalkového krému přidejte 3 kapky zeleného potravinářského barviva, důkladně promíchejte a krémem potřete boky a vršek dortu. Uhlaďte cukrářskou stěrkou a dejte do lednice alespoň na 4 hodiny.
- 4Na linecké sušenky v míse robotu pomocí K-metly smíchejte 105 g hladké mouky, 35 g moučkového cukru a 70 g nahrubo nastrouhaného studeného másla. Ve chvíli, kdy směs bude mít konzistenci písku, přidejte 1 žloutek a ručně vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte minimálně 1 hodinu odležet v lednici. Vychladlé těsto rozválejte na lehce pomoučeném válu na plát tenký 3 mm a vykrajujte z něj velikonoční tvary. Přeneste je na plech s pečicím papírem a pečte v troubě na 180 °C po dobu 8 minut dozlatova. Po upečení nechte vychladnout. Mezitím na polevu v misce metličkou vyšlehejte 100 g prosátého moučkového cukru s 1 bílkem a kapkami citronové šťávy. Poleva by měla mít konzistenci tekoucího medu. Polevu můžete dobarvit špetkou práškových potravinářských barev dle fantazie. Připravenou polevou ozdobte hotové linecké sušenky, nechte je zatuhnout a dozdobte jimi připravený velikonoční dort.
Hodnocení
Nehodnoceno
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.