
Vánoční kuba ze sušených hub a žampionů
Postup přípravy
1. Pod studenou vodou propláchněte kroupy, sušené houby a nechte je do druhého dne namočené ve vodě.
2. Kroupy vařte ve vodě s bujónem a lžičkou sádla 30–40 minut doměkka.
3. Oloupanou šalotku nakrájejte na kostičky. Žampiony a 2 stroužky česneku nakrájejte na plátky. Slijte namočené sušené houby, vodu uchovejte.
4. Na pánvi rozehřejte 50 g másla, zpěňte na něm šalotku a česnek, přidejte žampiony a restujte. Postupně přidejte kroupy, namočené sušené houby a lístky tymiánu. Podlijte 250 ml vody z namáčených hub a 10 minut duste.
5. Vmíchejte zbylých 50 g studeného másla, přidejte utřený zbylý stroužek česneku, majoránku, kmín, ½ lžičky soli a špetku pepře.
6. Směs přendejte do vymazané zapékací mísy 20 × 30 cm a pečte 10 minut v troubě na 220 °C. Uvnitř by měl zůstat vánoční kuba krémový a na povrchu mít křupavou krustu. Ozdobte žampiony a nasekanou petrželkou.