
Vánočka s vanilkovým sabayonem s jablky a zmrzlinou od Ondřeje Korába

Snadné
16-30 minut
0/5
Česká
Vánoce
Dezert
Ingredience
Složení 4 porce
- Vánočka 300 g
- Vejce 8 ks
- Smetana ke šlehání 30%-33% 100 ml
- Cukr moučkový 130 g
- Vanilkový extrakt 1 člž
- Máslo 70 g
- Jablko 2 ks
- Cukr krupicový 80 g
- Džus jablečný 80 ml
- Rum 20 ml
- Bílé víno 80 ml
- Jahody 8 ks
- Zmrzlina Banán a karamel 160 ml
- Vánočka 300 g
- Vejce 8 ks
- Smetana ke šlehání 30%-33% 100 ml
- Cukr moučkový 130 g
- Vanilkový extrakt 1 člž
- Máslo 70 g
- Jablko 2 ks
- Cukr krupicový 80 g
- Džus jablečný 80 ml
- Rum 20 ml
- Bílé víno 80 ml
- Jahody 8 ks
- Zmrzlina Banán a karamel 160 ml
Příprava
- 1Vánočku nakrájejte na 2 cm silné plátky. V misce rozšlehejte 2 vejce s 100 ml smetany, přidejte 50 g moučkového cukru a lžičku vanilkového extraktu. Každý plátek vánočky namočte z obou stran do vaječné směsi a poté opečte na pánvi na rozpuštěném másle dozlatova z obou stran. Opečené plátky odložte stranou.
- 2Jablka omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na měsíčky. Na pánvi pomalu rozehřejte 80 g cukru krupice a nechte jej rozpustit na karamel. Jakmile má karamel světle zlatou barvu, přidejte jablečné měsíčky a obalte je v karamelu. Přilijte 80 ml jablečného džusu a 20 ml rumu. Vařte přibližně 5 minut. Na závěr vmíchejte 50 g másla pro jemnou konzistenci.
- 3Oddělte žloutky ze 6 vajec a vložte je do žáruvzdorné mísy nad vodní lázeň. Přilijte 80 ml bílého vína, přidejte 80 g moučkového cukru a vyšlehejte je metličkou. Pěna se pozvolným zahříváním promění na krémový, mírně tekutý sabayon.
- 4Na dno hlubokého talíře nalijte menší naběračku sabayonu, položte na něj opečený plátek vánočky, přidejte karamelizovaná jablka, omyté jahody a kopeček banánovokaramelové zmrzliny. Rychlý dezert s dokonalou kombinací svátečních chutí.
- 1Vánočku nakrájejte na 2 cm silné plátky. V misce rozšlehejte 2 vejce s 100 ml smetany, přidejte 50 g moučkového cukru a lžičku vanilkového extraktu. Každý plátek vánočky namočte z obou stran do vaječné směsi a poté opečte na pánvi na rozpuštěném másle dozlatova z obou stran. Opečené plátky odložte stranou.
- 2Jablka omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na měsíčky. Na pánvi pomalu rozehřejte 80 g cukru krupice a nechte jej rozpustit na karamel. Jakmile má karamel světle zlatou barvu, přidejte jablečné měsíčky a obalte je v karamelu. Přilijte 80 ml jablečného džusu a 20 ml rumu. Vařte přibližně 5 minut. Na závěr vmíchejte 50 g másla pro jemnou konzistenci.
- 3Oddělte žloutky ze 6 vajec a vložte je do žáruvzdorné mísy nad vodní lázeň. Přilijte 80 ml bílého vína, přidejte 80 g moučkového cukru a vyšlehejte je metličkou. Pěna se pozvolným zahříváním promění na krémový, mírně tekutý sabayon.
- 4Na dno hlubokého talíře nalijte menší naběračku sabayonu, položte na něj opečený plátek vánočky, přidejte karamelizovaná jablka, omyté jahody a kopeček banánovokaramelové zmrzliny. Rychlý dezert s dokonalou kombinací svátečních chutí.
Hodnocení
Nehodnoceno
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.