
Třešňový koláč bez mouky s tvarohem a bílou čokoládou

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Bezlepkové
Dezert
Ingredience
Složení 8 porcí
- Máslo 120 g
- Čokoláda hořká 170 g
- Ořechy lískové 150 g
- Vejce 8 ks
- Cukr třtinový 150 g
- Cukr vanilkový 1 ks
- Kypřící prášek 1 ks
- Čokoláda bílá 100 g
- Želatina plátková 6 ks
- Citron BIO 1 ks
- Třešně 300 g
- Mléko polotučné 150 ml
- Tvaroh tučný 500 g
- Máslo 120 g
- Čokoláda hořká 170 g
- Ořechy lískové 150 g
- Vejce 8 ks
- Cukr třtinový 150 g
- Cukr vanilkový 1 ks
- Kypřící prášek 1 ks
- Čokoláda bílá 100 g
- Želatina plátková 6 ks
- Citron BIO 1 ks
- Třešně 300 g
- Mléko polotučné 150 ml
- Tvaroh tučný 500 g
Příprava
- 1Najemno nastrouhejte 170 g hořké čokolády a 20 g odložte stranou na ozdobu. Namelte 150 g lískových oříšků najemno. Rozdělte 8 vajec pokojové teploty. Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Žloutky utřete se 150 g třtinového cukru a 8 g vanilkového cukru do světlé pěny. Přidejte 110 g změklého másla a pokračujte ve šlehání. Poté vmíchejte nastrouhanou čokoládu, ořechy a kypřicí prášek. Nakonec zlehka stěrkou přimíchejte sníh z bílků.
- 2Těsto nalijte do máslem vymazané formy o rozměrech 20 × 35 cm a pečte v troubě na 175 °C po dobu 30 minut. Upečený korpus nechte zcela vychladnout.
- 3Na vodní lázni v žáruvzdorné misce rozpusťte 100 g bílé čokolády. Do mísy se studenou vodou vložte 6 plátků želatiny. Ve vyšší pánvi nebo rendlíku v mírně vřelém mléce promíchejte 500 g měkkého plnotučného tvarohu s najemno nastrouhanou citronovou kůrou z 1 biocitronu a šťávou z 1/2 citronu a dále s připraveným sněhem z bílé čokolády. Nabobtnalé plátky želatiny vymačkejte, vložte do kastrůlku s 150 ml horké smetany ke šlehání a mírně zahřívejte, dokud se zcela nerozpustí. Směs nechte lehce zchladnout a zašlehejte do tvarohové směsi.
- 4Tvarohovou náplň rozetřete rovnoměrně na vychladlý korpus. Důkladně omyjte, osušte, rozpulte a vypeckujte 300 g višní. Rozložte je na náplň a zlehka přitlačte.
- 5Koláč nechte alespoň na 8 hodin v lednici, nejlépe však přes noc. Podávejte nakrájený na kostky, ozdobené zbylou nastrouhanou hořkou čokoládou. Doplňte si dávku letní svěžesti.
- 1Najemno nastrouhejte 170 g hořké čokolády a 20 g odložte stranou na ozdobu. Namelte 150 g lískových oříšků najemno. Rozdělte 8 vajec pokojové teploty. Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Žloutky utřete se 150 g třtinového cukru a 8 g vanilkového cukru do světlé pěny. Přidejte 110 g změklého másla a pokračujte ve šlehání. Poté vmíchejte nastrouhanou čokoládu, ořechy a kypřicí prášek. Nakonec zlehka stěrkou přimíchejte sníh z bílků.
- 2Těsto nalijte do máslem vymazané formy o rozměrech 20 × 35 cm a pečte v troubě na 175 °C po dobu 30 minut. Upečený korpus nechte zcela vychladnout.
- 3Na vodní lázni v žáruvzdorné misce rozpusťte 100 g bílé čokolády. Do mísy se studenou vodou vložte 6 plátků želatiny. Ve vyšší pánvi nebo rendlíku v mírně vřelém mléce promíchejte 500 g měkkého plnotučného tvarohu s najemno nastrouhanou citronovou kůrou z 1 biocitronu a šťávou z 1/2 citronu a dále s připraveným sněhem z bílé čokolády. Nabobtnalé plátky želatiny vymačkejte, vložte do kastrůlku s 150 ml horké smetany ke šlehání a mírně zahřívejte, dokud se zcela nerozpustí. Směs nechte lehce zchladnout a zašlehejte do tvarohové směsi.
- 4Tvarohovou náplň rozetřete rovnoměrně na vychladlý korpus. Důkladně omyjte, osušte, rozpulte a vypeckujte 300 g višní. Rozložte je na náplň a zlehka přitlačte.
- 5Koláč nechte alespoň na 8 hodin v lednici, nejlépe však přes noc. Podávejte nakrájený na kostky, ozdobené zbylou nastrouhanou hořkou čokoládou. Doplňte si dávku letní svěžesti.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
TIP Pro jemnou a voňavou chuť krému strouhejte pouze svrchní žlutou část citronové kůry. Právě v ní se skrývá to nejlepší aroma.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.