Ingredience
Na kvásek: | |
---|---|
100 ml | vlažného mléka |
1/2 | kostky čerstvého droždí |
1 | lžička krupicového cukru |
Na těsto: | |
500g | hladké mouky |
180-200ml | vlažného plnotučného mléka |
100g | parmezánu |
1 | vejce |
2 | lžíce olivového oleje |
1 | lžička soli |
K dokončení: | |
1 | vejce |
30g | strouhaného parmezánu |
čerstvý rozmarýn | |
hrubozrnná sůl |
Postup přípravy
Nejprve si odvažte všechny potřebné ingredience. Do menší misky odlijte 50-100 ml vlažného mléka. Přidejte droždí, cukr a lehce promíchejte. Dejte na teplé místo, do 10 minut by vám měl vzejít kvásek. Do velké mísy vsypte mouku, přidejte zbytek mléka, vejce, olivový olej, lžičku soli a hotový kvásek. Vypracujte hladké těsto, které lehce poprašte moukou a přikryjte utěrkou. Mísu s těstem uložte na teplé místo a nechte hodinu vykynout. Zapněte troubu na 180°C. Vykynuté těsto přendejte na pomoučněný vál a zapracujte do něj nastrouhaný parmezán. Ze vzniklého těsta vytvarujte 8-10 bochánků. Ty přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Bulky potřete ze všech stran rozšlehaným vajíčkem a posypte strouhaným parmezánem, nasekaným rozmarýnem a hrubozrnnou solí. Bulky nechte ještě 20 minut vykynout a pak je vložte do rozehřáté trouby. Pečte 20-25 minut do zezlátnutí.