
Štóla s mandlemi a rozinkami

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Ostatní
Vánoce
Dezert
Ingredience
Složení 10 porcí
- Mouka polohrubá 500 g
- Sůl
- Cukr moučkový 100 g
- Droždí čerstvé 1 ks
- Mléko 200 ml
- Vaječný žloutek 2 ks
- Mandle 100 g
- Rozinky 100 g
- Marcipán 70 g
- Citronová kůra 1 plž
- Máslo 150 g
- Mouka polohrubá 500 g
- Sůl
- Cukr moučkový 100 g
- Droždí čerstvé 1 ks
- Mléko 200 ml
- Vaječný žloutek 2 ks
- Mandle 100 g
- Rozinky 100 g
- Marcipán 70 g
- Citronová kůra 1 plž
- Máslo 150 g
Příprava
- 1Připravte kvásek. Do zadělávací mísy prosijte mouku se špetkou soli. Promíchejte ji s 80 g cukru a uprostřed udělejte důlek. V hrnečku rozdrobte droždí, přidejte zbylý cukr, tři lžíce vlažného mléka a umíchejte kašičku. Nalijte ji do důlku a 15 minut nechte vzejít kvásek.
- 2Zadělejte těsto. Rozehřejte máslo a nechte ho trochu zchladnout, aby bylo vlahé, ale ne horké. Pak ho spolu se žloutky přidejte do důlku v mouce. Podle potřeby přilévejte mléko a důkladně vypracujte vláčné těsto (nejdřív v míse, pak na vále). Vraťte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout.
- 3Mandle nahrubo nasekejte. Spolu s rozinkami, nakrájeným marcipánem a citronovou kůrou je vmíchejte do vykynutého těsta a ještě jednou ho prohněťte. Na pomoučněném válu z něj vyválejte placku silnou asi tři centimetry. Delší strany přehněte do středu a mírně přitlačte. Štólu přeneste na plech a nechte asi čtvrt hodiny kynout.
- 4Troubu rozpalte na 200 °C a pečte štólu asi deset minut. Pak snižte teplotu na 160 °C a dopékejte 35 minut nebo dokud těsto ulpívá na zabodnuté špejli.
- 1Připravte kvásek. Do zadělávací mísy prosijte mouku se špetkou soli. Promíchejte ji s 80 g cukru a uprostřed udělejte důlek. V hrnečku rozdrobte droždí, přidejte zbylý cukr, tři lžíce vlažného mléka a umíchejte kašičku. Nalijte ji do důlku a 15 minut nechte vzejít kvásek.
- 2Zadělejte těsto. Rozehřejte máslo a nechte ho trochu zchladnout, aby bylo vlahé, ale ne horké. Pak ho spolu se žloutky přidejte do důlku v mouce. Podle potřeby přilévejte mléko a důkladně vypracujte vláčné těsto (nejdřív v míse, pak na vále). Vraťte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout.
- 3Mandle nahrubo nasekejte. Spolu s rozinkami, nakrájeným marcipánem a citronovou kůrou je vmíchejte do vykynutého těsta a ještě jednou ho prohněťte. Na pomoučněném válu z něj vyválejte placku silnou asi tři centimetry. Delší strany přehněte do středu a mírně přitlačte. Štólu přeneste na plech a nechte asi čtvrt hodiny kynout.
- 4Troubu rozpalte na 200 °C a pečte štólu asi deset minut. Pak snižte teplotu na 160 °C a dopékejte 35 minut nebo dokud těsto ulpívá na zabodnuté špejli.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
TIP Štólu podávejte se silnou kávou, dobrým čajem nebo hustou čokoládou.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.