
Steaky se švestkovou omáčkou

Snadné
16-30 minut
3/5
Hlavní chod
Ingredience
Složení 4 porce
- Hovězí steak 4 ks
- Pepř
- Cibule 1 ks
- Olej olivový
- Červené víno 250 ml
- Cukr tmavý 1 plž
- Sojová omáčka 5 ml
- Povidla švestková 440 g
- Vývar kuřecí 250 ml
- Sůl
- Brambory
- Polníček
- Hovězí steak 4 ks
- Pepř
- Cibule 1 ks
- Olej olivový
- Červené víno 250 ml
- Cukr tmavý 1 plž
- Sojová omáčka 5 ml
- Povidla švestková 440 g
- Vývar kuřecí 250 ml
- Sůl
- Brambory
- Polníček
Příprava
- 1Na omáčku orestujte nakrájenou cibuli na olivovém oleji dozlatova. Přidejte lžíci cukru a nechte zkaramelizovat. Zalijte červeným vínem a počkejte, až se mírně odpaří. Pak přidejte vývar, sójovou omáčku a povidla. Za stálého míchání vařte deset minut. Nakonec rozmixujte tyčovým mixérem a dochuťte solí. Udržujte teplé.
- 2Maso promačkejte klouby ruky, lehce potřete olivovým olejem a posypte drceným barevným pepřem.
- 3Pak maso zprudka opečte na pánvi – z každé strany dvě minuty. Pouze pokud chcete steaky středně nebo hodně propečené, opékejte je tři až pět minut.
- 4Maso přendejte do zapékací misky a dejte na osm minut do trouby vyhřáté na 140° C. Vyndejte z trouby, přikryjte alobalem a nechte ještě deset minut odpočívat. Steaky podávejte se švestkovou omáčkou, bramborem a polníčkem nebo lehkým zeleninovým salátem.
- 1Na omáčku orestujte nakrájenou cibuli na olivovém oleji dozlatova. Přidejte lžíci cukru a nechte zkaramelizovat. Zalijte červeným vínem a počkejte, až se mírně odpaří. Pak přidejte vývar, sójovou omáčku a povidla. Za stálého míchání vařte deset minut. Nakonec rozmixujte tyčovým mixérem a dochuťte solí. Udržujte teplé.
- 2Maso promačkejte klouby ruky, lehce potřete olivovým olejem a posypte drceným barevným pepřem.
- 3Pak maso zprudka opečte na pánvi – z každé strany dvě minuty. Pouze pokud chcete steaky středně nebo hodně propečené, opékejte je tři až pět minut.
- 4Maso přendejte do zapékací misky a dejte na osm minut do trouby vyhřáté na 140° C. Vyndejte z trouby, přikryjte alobalem a nechte ještě deset minut odpočívat. Steaky podávejte se švestkovou omáčkou, bramborem a polníčkem nebo lehkým zeleninovým salátem.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.