
Steak na pepři

Snadné
46-60 minut
4/5
Česká
Hlavní chod
Ingredience
Složení 1 porcí
- Hovězí steak 4 ks
- Olej slunečnicový 2 plž
- Sůl
- Pepř
- Brambory nové 700 g
- Smetana na vaření 250 g
- Směs čerstvých bylinek
- Hovězí steak 4 ks
- Olej slunečnicový 2 plž
- Sůl
- Pepř
- Brambory nové 700 g
- Smetana na vaření 250 g
- Směs čerstvých bylinek
Příprava
- 1Dobře omyté brambory ve slupce podélně nakrojte. Do jednotlivých řezů vložte bylinky, můžete lehce osolit a potřít olejem. Brambory dejte do pekáčku a přikryjte alobalem. Dejte do trouby a pečte cca 20 minut. Poté sejměte alobal a dopečte doměkka.
- 2Steaky osušte papírovým ubrouskem a naklepejte je pouze klouby rukou, abyste nenarušili jejich strukturu.
- 3Steaky dobře posypte drceným pepřem. Nesolte. Olej (stačí tenká vrstva) rozehřejte na těžké, nejlépe grilovací nebo litinové, pánvi.
- 4Na oleji steaky zprudka opečte z obou stran (cca 2 minuty z každé strany). Takto získáte steak rare: na povrchu bude hotový – hnědý, pod povrchem růžový, ale vnitřek masa bude syrový, krvavý, ale teplý. Pokud chcete steak medium, zmírněte po první minutě plamen a maso dopékejte ještě 2 minuty po obou stranách. Maso bude uvnitř růžové, ale ne krvavé. Steak well done opékejte 5 minut po obou stranách – v průběhu pečení postupně snižujte plamen. Toto maso bude mít křupavou hnědou kůrku a bude celé propečené. Steak při obracení v žádném případě nesmíte napíchnout na vidličku, aby nevytekla šťáva, používejte raději kuchyňské kleště. Hotový steak pak vyjměte a uchovejte na teplém místě.
- 5Šťávu, která zbyla v pánvi, zalijte smetanou, osolte, můžete ještě přidat drcený pepř. Zamíchejte a krátce provařte, až omáčka trochu zhoustne. Zálivkou přelijte maso. Dozdobte máslíčkem, které je součástí balení. Podávejte s pečenými bylinkovými bramborami.
- 6TIP
- 7U steaků je důležitá především kvalita masa. Chcete-li si být jistí, že výsledek bude stát za to, sáhněte po tom nejlepším, co naše supermarkety nabízí. My doporučujeme hovězí steaky (rumpsteak nebo entrecote) značky Albert Excellent.
- 1Dobře omyté brambory ve slupce podélně nakrojte. Do jednotlivých řezů vložte bylinky, můžete lehce osolit a potřít olejem. Brambory dejte do pekáčku a přikryjte alobalem. Dejte do trouby a pečte cca 20 minut. Poté sejměte alobal a dopečte doměkka.
- 2Steaky osušte papírovým ubrouskem a naklepejte je pouze klouby rukou, abyste nenarušili jejich strukturu.
- 3Steaky dobře posypte drceným pepřem. Nesolte. Olej (stačí tenká vrstva) rozehřejte na těžké, nejlépe grilovací nebo litinové, pánvi.
- 4Na oleji steaky zprudka opečte z obou stran (cca 2 minuty z každé strany). Takto získáte steak rare: na povrchu bude hotový – hnědý, pod povrchem růžový, ale vnitřek masa bude syrový, krvavý, ale teplý. Pokud chcete steak medium, zmírněte po první minutě plamen a maso dopékejte ještě 2 minuty po obou stranách. Maso bude uvnitř růžové, ale ne krvavé. Steak well done opékejte 5 minut po obou stranách – v průběhu pečení postupně snižujte plamen. Toto maso bude mít křupavou hnědou kůrku a bude celé propečené. Steak při obracení v žádném případě nesmíte napíchnout na vidličku, aby nevytekla šťáva, používejte raději kuchyňské kleště. Hotový steak pak vyjměte a uchovejte na teplém místě.
- 5Šťávu, která zbyla v pánvi, zalijte smetanou, osolte, můžete ještě přidat drcený pepř. Zamíchejte a krátce provařte, až omáčka trochu zhoustne. Zálivkou přelijte maso. Dozdobte máslíčkem, které je součástí balení. Podávejte s pečenými bylinkovými bramborami.
- 6TIP
- 7U steaků je důležitá především kvalita masa. Chcete-li si být jistí, že výsledek bude stát za to, sáhněte po tom nejlepším, co naše supermarkety nabízí. My doporučujeme hovězí steaky (rumpsteak nebo entrecote) značky Albert Excellent.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.