Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

100 g lískových oříšků
150 g sušených datlí
240 g hladké špaldové mouky
60 g celozrnné špaldové mouky
2 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
1 lžička skořice
1 lžička vanilkové dřeně
180 g másla
100 g javorového sirupu (Hanka dává rovněž bio datlový, rýžový nebo sirup z agáve)
1 lžíce citronové šťávy
Na čokoládovou polevu:
200 g hořké čokolády
30 g másla

Postup přípravy

1. Nejvíce času zabere příprava oříšků, proto je lepší si je připravit předem. Opražte je 10–15 minut v troubě rozehřáté na 120 °C – začnou vonět, slupička se bude snadno sloupávat. Uvnitř však nesmí být oříšky tmavé. Rukama odstraňte z vychladlých oříšků slupičku a v mixéru je umelte na velmi jemno. Lze je i nastrouhat v mlýnku na strouhanku.
2. Sušené datle nakrájejte na velmi jemné kostičky. Krájejte jen měkké datle, aby pak v pečivu nebyly příliš tvrdé kousky.
3. Všechny ingredience smíchejte dohromady a utvořte těsto. Nechte ho odpočinout v ledničce nejméně hodinu, ale klidně i přes noc. (Můžete ho tam nechat klidně i týden.)
4. Po vyjmutí z ledničky nechte chvíli ,ohřát‘ v pokojové teplotě a rukama propracujte. Vyválejte plát (síly tak 4–5 mm). Jde to dobře přes velký mikrotenový sáček. Vykrajujte hvězdičky nebo jiné tvary.
5. Pečte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 160 °C cca 10 minut. Po vyndání z trouby budou hvězdičky měkké, proto je nechte na plechu zchladnout, čímž zatuhnou a zpevní se.
6. Mezitím si připravte čokoládovou polevu. Ve vodní lázni klasicky rozpusťte nalámanou čokoládu, vmíchejte pokrájené máslo a důkladně promíchejte, abyste získali krásně hladkou polevu.
7. Vychladlé hvězdičky obalujte v čokoládové polevě a ozdobte buď drcenými, nebo rozpůlenými oříšky (nejlépe předem opraženými a oloupanými).

Pomohl vám recept?
28hodnocení4

Další videorecepty