
Čokoládovo-ořechový dort

Náročné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Dezert
Ingredience
Složení 1 porcí
- Máslo 245 g
- Likér ořechový 2 plž
- Cukr krupicový 225 g
- Mouka hladká 345 g
- Kypřící prášek 1 člž
- Vejce 4 ks
- Kakao holandské 90 g
- Ořechy lískové 150 ks
- Čokoláda hořká 170 g
- Smetana na vaření 200 ml
- Zakysaná smetana 1 plž
- Máslo 245 g
- Likér ořechový 2 plž
- Cukr krupicový 225 g
- Mouka hladká 345 g
- Kypřící prášek 1 člž
- Vejce 4 ks
- Kakao holandské 90 g
- Ořechy lískové 150 ks
- Čokoláda hořká 170 g
- Smetana na vaření 200 ml
- Zakysaná smetana 1 plž
Příprava
- 1Troubu předehřejte na 200 °C. Kulatou formu s vroubkovanými okraji o průměru 24 cm a výšce asi 3 cm vyložte pečicím papírem. Na čokoládové těsto dejte do robotu mouku, kakao, cukr a máslo a umixujte do směsi podobající se jemnější strouhance. Pak přidejte zakysanou smetanu, vejce a zchladlou rozpuštěnou čokoládu a umíchejte do těsta. Pokud bude příliš lepivé, přidejte trochu mouky. Pak z těsta vytvarujte placku, zabalte ji do fólie a dejte na 30 minut chladit.
- 2Těsto rozválejte do tloušťky 5 mm a vyložte jím formu, přesahující těsto odřízněte. Dno dortu propíchejte vidličkou, přiklopte pečicím papírem, zatěžkejte fazolemi a pečte 10–15 minut dozlatova, aby bylo těsto zcela suché.
- 3Mezitím v míse smíchejte rozpuštěné máslo, likér a krupicový cukr. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a kakaem a směs přidejte k máslové. Poté do ní vmíchejte rovněž vejce, ořechy a nasekanou čokoládu.
- 4Teplotu v troubě snižte na 180 °C. Ořechovo-čokoládovou směs dejte na upečený základ, vršek uhlaďte a pečte 20 minut. Hotové posypte čokoládovými hoblinkami a servírujte s horkou smetanou.
- 1Troubu předehřejte na 200 °C. Kulatou formu s vroubkovanými okraji o průměru 24 cm a výšce asi 3 cm vyložte pečicím papírem. Na čokoládové těsto dejte do robotu mouku, kakao, cukr a máslo a umixujte do směsi podobající se jemnější strouhance. Pak přidejte zakysanou smetanu, vejce a zchladlou rozpuštěnou čokoládu a umíchejte do těsta. Pokud bude příliš lepivé, přidejte trochu mouky. Pak z těsta vytvarujte placku, zabalte ji do fólie a dejte na 30 minut chladit.
- 2Těsto rozválejte do tloušťky 5 mm a vyložte jím formu, přesahující těsto odřízněte. Dno dortu propíchejte vidličkou, přiklopte pečicím papírem, zatěžkejte fazolemi a pečte 10–15 minut dozlatova, aby bylo těsto zcela suché.
- 3Mezitím v míse smíchejte rozpuštěné máslo, likér a krupicový cukr. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a kakaem a směs přidejte k máslové. Poté do ní vmíchejte rovněž vejce, ořechy a nasekanou čokoládu.
- 4Teplotu v troubě snižte na 180 °C. Ořechovo-čokoládovou směs dejte na upečený základ, vršek uhlaďte a pečte 20 minut. Hotové posypte čokoládovými hoblinkami a servírujte s horkou smetanou.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.