
Smetanový velikonoční beránek
Tradiční velikonoční beránek patří k tradicím českých Velikonoc, stejně jako pomlázka nebo kraslice. Jak ale upéct beránka, po kterém se jen zapráší? Poradíme vám a přidáme tip na zdravější variantu.

Snadné
46-60 minut
4/5
Česká
Velikonoce
Dezert
Ingredience
Složení 8 porcí
- Máslo
- Vejce 4 ks
- Mouka polohrubá 300 g
- Cukr krupicový 200 g
- Kypřící prášek 1 ks
- Smetana ke šlehání 1 ks
- Cukr vanilkový 1 ks
- Mouka hrubá
- Máslo
- Vejce 4 ks
- Mouka polohrubá 300 g
- Cukr krupicový 200 g
- Kypřící prášek 1 ks
- Smetana ke šlehání 1 ks
- Cukr vanilkový 1 ks
- Mouka hrubá
Příprava
- 1Vezměte 4 vejce pokojové teploty a do 2 misek oddělte žloutky a bílky vajec zvlášť.
- 2Formu beránka vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
- 3Vyšlehejte 200 g krupicového cukru s oddělenými žloutky do pěny a přidejte 300 g polohrubé mouky smíchané s 1 sáčkem vanilkového cukru a 1 práškem do pečiva.
- 4Oddělené 4 bílky vyšlehejte do sněhu a opatrně stěrkou vmíchejte do těsta. Vlijte 1 kelímek smetany ke šlehání a vše důkladně promíchejte.
- 5Těsto vlijte do připravené formy na beránka a vložte do předem vyhřáté trouby na 180 ºC na přibližně 45 minut.
- 6Upečeného beránka nechte vychladnout a poté vyklopte z formy. Krásné sváteční chutnání.
- 1Vezměte 4 vejce pokojové teploty a do 2 misek oddělte žloutky a bílky vajec zvlášť.
- 2Formu beránka vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
- 3Vyšlehejte 200 g krupicového cukru s oddělenými žloutky do pěny a přidejte 300 g polohrubé mouky smíchané s 1 sáčkem vanilkového cukru a 1 práškem do pečiva.
- 4Oddělené 4 bílky vyšlehejte do sněhu a opatrně stěrkou vmíchejte do těsta. Vlijte 1 kelímek smetany ke šlehání a vše důkladně promíchejte.
- 5Těsto vlijte do připravené formy na beránka a vložte do předem vyhřáté trouby na 180 ºC na přibližně 45 minut.
- 6Upečeného beránka nechte vychladnout a poté vyklopte z formy. Krásné sváteční chutnání.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Co byste o smetaně měli vědět Smetana ke šlehání musí obsahovat minimálně 30 % tuku. Čím vyšší procento tuku, tím lépe by měla jít šlehačka vyšlehat. Smetana obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin, jejichž příjem bychom si měli hlídat.Jak udělat velikonočního beránka zdravějšího Polohrubou mouku nahraďte špaldovou moukou. Na vymazání formy můžete použít řepkový olej ve spreji. K vysypání použijte čerstvě namleté ořechy. Cukr zaměňte za čekankový sirup.Více velikonoční inspirace Hledáte inspiraci na velikonoční pečení? 🐥🥚🍰 Připravte si ty nejlepší sladké i slané dobroty s našimi osvědčenými recepty! Stačí si vybrat na velikonoční recepty na sladké a slané pečení.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.