
Slovenská štědrovečerní kapustnica
Ingredience
500 g | vepřového masa (plecko nebo kýta) |
2 | cibule |
1 | lžíce sádla |
4 | stroužky česneku |
2 | brambory |
hrst sušených hub | |
hrst sušených švestek | |
3 | kuličky nového koření |
1 | lžička celého černého pepře |
2 | bobkové listy |
500 g | kysaného zelí |
1 | klobása |
250 g | vánoční šunky v bránici |
1 | lžíce másla |
1 | lžíce sladké mleté papriky |
sůl, pepř |
Postup přípravy
Nejprve si připravte vývar. Vepřové maso opláchněte, dejte do hrnce a zalijte studenou vodou, aby bylo úplně ponořené. Přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu a vařte pod pokličkou do změknutí. Trvá to zhruba hodinu a půl. Uvařené maso vyjměte, oberte a nechte zatím stranou. Hotový vývar přeceďte.
Cibuli nakrájejte na kostičky a nechte zesklovatět na rozehřátém sádle. Přidejte nakrájený česnek a ještě pár minut opékejte. Zalijte připraveným vývarem, přidejte brambory nakrájené na kostičky, sušené houby, švestky a všechno koření. Vařte 10 minut, až brambory trochu změknou. Potom přidejte scezené kysané zelí a vařte dalších 20 minut. Klobásu nakrájejte na kolečka, šunku na kostičky a přidejte ji do polévky. Stejně tak kousky vepřového masa z vývaru.
Máslo rozpusťte v rendlíku a krátce na něm opečte papriku. Jen aby se rozvoněla a stále si zachovala intenzivní červenou barvu, která potom nádherně obarví polévku. Potom vlijte papriku i s máslem do polévky.
Uvařenou polévku dochuťte solí a pepřem. Uleželá do druhého dne chutná samozřejmě nejlépe.