
Slané švýcarky s olivami a rajčaty
Postup přípravy
1. Do odměrky nasypte ½ lžíce třtinového cukru, zalijte 30 ml horké vody, vsypte droždí a nechte na teplém místě asi 5 minut.
2. Přidejte ½ prošlehaného vejce, podmáslí a 60 g třtinového cukru. Rozpusťte 20 g másla a opatrně přilijte k droždí, přidejte sůl.
3. Směs s droždím přelijte do větší mísy a přidejte k 210 g hladké mouky. Hněťte v těsto, postupně přidávejte všechnu mouku a zapracujte na hladké těsto. Z těsta udělejte kouli, dejte ji do mísy a překryjte utěrkou. Na teplém místě nechte kynout 90 minut.
4. V misce utřete vidličkou společně zbytek másla, nakrájená sušená rajčata, nasekané černé olivy a kešu ořechy.
5. Vykynuté těsto vyválejte na pomoučeném válu na obdélník o rozměru 15 × 30 cm. Těsto potřete máslovorajčatovou směsí tak, aby na každé straně vznikl 1,5 cm prázdného místa. Těsto opatrně zarolujte a rozdělte na 12 trojúhelníkových kousků.
6. Kousky vždy uprostřed stlačte koncem vařečky, aby vznikl ozdobný vzor, a přendejte na plech opatřený pečicím papírem. Potřete zbytkem vejce a nechte ještě 30 minut dokynout.
7. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C cca 25 minut.