Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Sladké řepové švýcarky s ořechy

Sladké řepové švýcarky s ořechy

Ingredience

140 g třtinového cukru
80 ml vody
10 g sušeného droždí
2 předvařené červené řepy
1 vejce
120 ml podmáslí
80 g másla
1 pomeranč
½ lžičky soli
420 g hladké mouky
1 lžíce mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru
100 g lískových ořechů

Postup přípravy

1. Do odměrky nasypte ½ lžíce třtinového cukru a zalijte 30 ml ohřáté horké vody. Vsypte droždí a nechte na teplém místě asi 5 minut.

2. Předvařenou řepu rozmixujte tyčovým mixérem s 50 ml vody na hladké pyré a přidejte k droždí. Dále přidejte ½ rozšlehaného vejce, podmáslí a 60 g třtinového cukru. V rendlíku rozpusťte 20 g másla a opatrně přilijte ke směsi. Pomeranč dobře omyjte a nastrouhejte z něj polovinu kůry. Spolu se solí vmíchejte také ke směsi.

3. Směs s droždím přelijte do větší mísy a přidejte také 210 g hladké mouky. Hněťte v těsto, postupně přidávejte všechnu mouku a zapracujte na hladké těsto. Z těsta udělejte kouli, dejte ji do mísy a překryjte utěrkou. Na teplém místě nechte kynout 90 minut.

4. V misce utřete vidličkou společně zbytek másla, třtinového cukru, skořici, zázvor a nasekané lískové ořechy.

5. Vykynuté těsto vyválejte na lehce pomoučeném válu na obdélník o rozměru 15 × 30 cm. Těsto potřete máslovoořechovou směsí tak, aby na každé straně vznikl 1,5 cm prázdného místa. Těsto opatrně zarolujte a rozdělte na 12 trojúhelníkových kousků.

6. Kousky vždy uprostřed stlačte koncem vařečky, aby vznikl ozdobný vzor, a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete zbytkem rozšlehaného vejce a nechte ještě 30 minut dokynout.

7. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C cca 25 minut.

Pomohl vám recept?

Další videorecepty