Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Profiterolky s čokoládovou polevou

Profiterolky s čokoládovou polevou

Profiterolky jsou vlastně mini větrníky. Typicky bývají plněny šlehačkou, žloutkovým krémem nebo zmrzlinou.

Ingredience

60 ml vody
60 ml plnotučného mléka
50 g másla
85 g hladké mouky
½ lžičky soli
3 vejce
80 g moučkového cukru
400 ml smetany ke šlehání (30 %)
1 lžíce cukru krupice
1 vanilkový lusk
100 g hořké čokolády (70 %)
1 lžíce medu
100 g malin
100 g borůvek
1 snítka čerstvé máty

Postup přípravy

1. Do hrnce vlijte vodu a mléko, přidejte 50 g másla a pomalu přiveďte k varu. Do mísy prosejte mouku spolu se solí. Hrnec s mlékem dejte z plotny a stěrkou rychle vmíchejte moučnou směs. Hrnec vraťte na plotnu a na mírném stupni ohřevu, za stálého míchání, těsto postupně odpalujte. Až na dně hrnce vznikne tenká bílá vrstva, máte hotovo.

2. Těsto přendejte do robotu a za stálého míchání vmíchejte postupně vejce, až bude krásně elastické a lesklé. Pomocí lžíce vykrajujte jednotlivé kuličky těsta a přendejte je na plech opatřený pečicím papírem. Profiterolky lehce poprašte 2 lžícemi moučkového cukru a dejte péct do předehřáté trouby na 190 °C na 2 minuty, poté teplotu stáhněte na 170 °C a pečte 30 minut dozlatova. Po upečení je nechte zcela vychladnout na mřížce.

3. Do mísy vlijte 300 ml smetany, přidejte krupicový cukr a zrníčka z vanilkového lusku. Ručním šlehačem vyšlehejte do hustoty šlehačky a pak ji přendejte do cukrářského pytlíku s malým hladkým otvorem. Zespodu každé profiterolky udělejte brčkem dírku do středu kuličky. Přes dírku naplňte kuličky šlehačkou tak, aby byla kulička plná.

4. Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu spolu s medem. V rendlíku přiveďte zbytek smetany k varu a postupně stěrkou vymíchejte čokoládu na hladkou, lesklou polevu. Každou kuličku shora namočte v čokoládové polevě a pokládejte na etažér do tvaru pyramidy. Ozdobte omytým ovocem, lístky máty a posypte zbytkem moučkového cukru. Ať máte sladký život.

Jak na to?

Pomohl vám recept?
2hodnocení4

Další videorecepty