Profiterolky s čokoládovou polevou

Profiterolky jsou vlastně mini větrníky. Typicky bývají plněny šlehačkou, žloutkovým krémem nebo zmrzlinou.
Náročné Dezert Počet porcí: 30 kusů Magazín 3/2022
Náročné Dezert Počet porcí: 30 kusů Magazín 3/2022

Ingredience

60 ml vody
60 ml plnotučného mléka
50 g másla
85 g hladké mouky
½ lžičky soli
3 vejce
80 g moučkového cukru
400 ml smetany ke šlehání (30 %)
1 lžíce cukru krupice
1 vanilkový lusk
100 g hořké čokolády (70 %)
1 lžíce medu
100 g malin
100 g borůvek
1 snítka čerstvé máty

Postup přípravy

1. Do hrnce vlijte vodu a mléko, přidejte 50 g másla a pomalu přiveďte k varu. Do mísy prosejte mouku spolu se solí. Hrnec s mlékem dejte z plotny a stěrkou rychle vmíchejte moučnou směs. Hrnec vraťte na plotnu a na mírném stupni ohřevu, za stálého míchání, těsto postupně odpalujte. Až na dně hrnce vznikne tenká bílá vrstva, máte hotovo.

2. Těsto přendejte do robotu a za stálého míchání vmíchejte postupně vejce, až bude krásně elastické a lesklé. Pomocí lžíce vykrajujte jednotlivé kuličky těsta a přendejte je na plech opatřený pečicím papírem. Profiterolky lehce poprašte 2 lžícemi moučkového cukru a dejte péct do předehřáté trouby na 190 °C na 2 minuty, poté teplotu stáhněte na 170 °C a pečte 30 minut dozlatova. Po upečení je nechte zcela vychladnout na mřížce.

3. Do mísy vlijte 300 ml smetany, přidejte krupicový cukr a zrníčka z vanilkového lusku. Ručním šlehačem vyšlehejte do hustoty šlehačky a pak ji přendejte do cukrářského pytlíku s malým hladkým otvorem. Zespodu každé profiterolky udělejte brčkem dírku do středu kuličky. Přes dírku naplňte kuličky šlehačkou tak, aby byla kulička plná.

4. Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu spolu s medem. V rendlíku přiveďte zbytek smetany k varu a postupně stěrkou vymíchejte čokoládu na hladkou, lesklou polevu. Každou kuličku shora namočte v čokoládové polevě a pokládejte na etažér do tvaru pyramidy. Ozdobte omytým ovocem, lístky máty a posypte zbytkem moučkového cukru. Ať máte sladký život.

Jak na to?

Pomohl vám recept?
2hodnocení

Věrnostní program

MŮJ ALBERT

APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE

Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.

Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.

LETÁKY
RECEPTY A
INSPIRACE
NÁKUPNÍ
SEZNAM
KREDIT
ZA NÁKUPY

Záleží nám na tom,

abyste jedli lépe

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu. Proto vám přinášíme čerstvé ovoce a zeleninu, čerstvě upečené pečivo nebo
výběr toho nejlepšího na gril. Přesně tak, jak to máte nejraději.

Nejchutnější maso je vždy to čerstvé, které pochází ze zdravých a dobře krmených zvířat.

V Albertu se chováme k moři s úctou, abychom vám mohli nabídnout čerstvé a kvalitní ryby z udržitelného chovu či lovu. 

Pochutnejte si na čerstvém a lehkém jídle, které stačí vzít a jí(s)t! V Albertu jsme pro vás připravili variace originálních chutí, které se neomrzí.

Pochutnejte si na bio kvalitě výrobků tak, jak je příroda vymyslela. V prodejnách Albert najdete
širokou nabídku biopotravin z ekologického zemědělství zaručující tu nejvyšší kvalitu.

V Albertově pekařství vyrábíme pečivo na základě naší vlastní unikátní receptury a pečeme přímo v našich prodejnách.

Vyzkoušejte Tržnici u Alberta a nakupte si u nás jen čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu za trvale nízké ceny, na kterých neproděláte.

Naše značky