
Princeznin hrad s borůvkovou polevou

Náročné
Více než 60 minut
0/5
Bio
Vánoce
Dezert
Ingredience
Složení 1 porcí
- Vejce BIO 5 ks
- Máslo BIO 180 g
- Cukr třtinový BIO 300 g
- Javorový sirup BIO 150 ml
- Mouka hladká BIO 200 g
- Mouka žitná celozrnná BIO 150 g
- Sůl
- Kypřící prášek BIO 1,5 člž
- Mléko plnotučné BIO 100 ml
- Citron BIO 1 ks
- Borůvky BIO 100 g
- Máta 2 snít.
- Vejce BIO 5 ks
- Máslo BIO 180 g
- Cukr třtinový BIO 300 g
- Javorový sirup BIO 150 ml
- Mouka hladká BIO 200 g
- Mouka žitná celozrnná BIO 150 g
- Sůl
- Kypřící prášek BIO 1,5 člž
- Mléko plnotučné BIO 100 ml
- Citron BIO 1 ks
- Borůvky BIO 100 g
- Máta 2 snít.
Příprava
- 1Do misek oddělte zvlášť žloutky a bílky ze 4 vajec. Ve větší míse utřete 160 g měkkého másla spolu se žloutky, 150 g třtinového cukru a 150 ml javorového sirupu do pěny. Do druhé mísy prosejte 200 g hladké mouky a 100 g žitné mouky. Přidejte špetku soli a 1 a ½ lžičky prášku do pečiva. Moučnou směs promíchejte vidličkou.
- 2Do žloutkovomáslové směsi postupně zašlehávejte ⅓ moučné směsi a 33 ml mléka. Postup opakujte, až smícháte veškeré mléko a moučnou směs. Nakonec vmíchejte do těsta nastrouhanou kůru z omytého bio citronu. V míse vyšlehejte oddělené bílky do sněhu. Ty pak opatrně stěrkou vmíchejte do hotového těsta.
- 3Formu na hrad vymažte 20 g másla a vysypte 50 g zbylé žitné mouky. Hrad pečte v předehřáté troubě na 180 °C 45 minut dozlatova. Do rendlíku nasypte 30 g borůvek, přilijte 1 lžíci vody a přiveďte k varu. Borůvky nechte pomalu vařit, až se zcela rozvaří. Následně je nechte vychladnout a rozmixujte dohladka. Z vejce oddělte bílek, ten prošlehejte s 150 g třtinového cukru rozemletého na moučku. Vznikne bílková hladká a lesklá poleva. Z ní ⅓ přendejte do druhé misky a obarvěte borůvkovým rozvarem.
- 4Obě polevy naplňte do cukrářských pytlíků a dozdobte jimi upečený hrad. Nakonec hrad dozdobte zbylými čerstvými borůvkami a lístky ze 2 snítek máty. Zamrzlý vánoční hrad už se nese na stůl!
- 1Do misek oddělte zvlášť žloutky a bílky ze 4 vajec. Ve větší míse utřete 160 g měkkého másla spolu se žloutky, 150 g třtinového cukru a 150 ml javorového sirupu do pěny. Do druhé mísy prosejte 200 g hladké mouky a 100 g žitné mouky. Přidejte špetku soli a 1 a ½ lžičky prášku do pečiva. Moučnou směs promíchejte vidličkou.
- 2Do žloutkovomáslové směsi postupně zašlehávejte ⅓ moučné směsi a 33 ml mléka. Postup opakujte, až smícháte veškeré mléko a moučnou směs. Nakonec vmíchejte do těsta nastrouhanou kůru z omytého bio citronu. V míse vyšlehejte oddělené bílky do sněhu. Ty pak opatrně stěrkou vmíchejte do hotového těsta.
- 3Formu na hrad vymažte 20 g másla a vysypte 50 g zbylé žitné mouky. Hrad pečte v předehřáté troubě na 180 °C 45 minut dozlatova. Do rendlíku nasypte 30 g borůvek, přilijte 1 lžíci vody a přiveďte k varu. Borůvky nechte pomalu vařit, až se zcela rozvaří. Následně je nechte vychladnout a rozmixujte dohladka. Z vejce oddělte bílek, ten prošlehejte s 150 g třtinového cukru rozemletého na moučku. Vznikne bílková hladká a lesklá poleva. Z ní ⅓ přendejte do druhé misky a obarvěte borůvkovým rozvarem.
- 4Obě polevy naplňte do cukrářských pytlíků a dozdobte jimi upečený hrad. Nakonec hrad dozdobte zbylými čerstvými borůvkami a lístky ze 2 snítek máty. Zamrzlý vánoční hrad už se nese na stůl!
Hodnocení
Nehodnoceno
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.