Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyPoctivý hovězí vývar s játrovými knedlíčky
Albert logoAlbert logo
  • Poctivý hovězí vývar s játrovými knedlíčky

Poctivý hovězí vývar s játrovými knedlíčky

Hovězí vývar zahřeje na těle i duši. A poctivé domácí játrové knedlíčky v něm nesmí chybět. Pojďte se naučit recept krok po kroku.
Poctivý hovězí vývar s játrovými knedlíčky
Náročné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Polévka

Ingredience

Složení
6 porcí
  • Máslo
  • Hovězí přední bez kosti 250 g
  • Petrželka čerstvá 1,5 svaz.
  • Cibule 1 ks
  • Tymián čerstvý 1 svaz.
  • Bobkový list čerstvý 1 svaz.
  • Mrkev 2 ks
  • Celer 1/4 ks
  • Petržel 1 ks
  • Petržel hladkolistá
  • Nudle vaječné 2 hrs.
  • Vepřová játra 100 g
  • Majoránka sušená 1 člž
  • Vejce 1 ks
  • Strouhanka
  • Česnek 2 strouž.
  • Pepř
  • Sůl
  • Máslo
  • Hovězí přední bez kosti 250 g
  • Petrželka čerstvá 1,5 svaz.
  • Cibule 1 ks
  • Tymián čerstvý 1 svaz.
  • Bobkový list čerstvý 1 svaz.
  • Mrkev 2 ks
  • Celer 1/4 ks
  • Petržel 1 ks
  • Petržel hladkolistá
  • Nudle vaječné 2 hrs.
  • Vepřová játra 100 g
  • Majoránka sušená 1 člž
  • Vejce 1 ks
  • Strouhanka

Příprava

1
Vložte do hrnce 200–300 g hovězího masa, zalijte 2 l vody, přidejte 1 cibuli rozkrojenou napůl a svazek bylinek svázaný provázkem. Přiveďte k varu a na slabém plameni nechte přibližně 90 minut táhnout.
2
V průběhu vaření sbírejte pěnu, která vzniká na hladině. V polovině vaření, přibližně po 45 minutách, přidejte do hrnce 2 očištěné a přepůlené mrkve, 1 petržel a 50 g celeru.
3
Na knedlíčky si omyjte a očistěte 100 g jater. Rozmixujte je s 1 vejcem a lžičkou másla na hladkou hmotu. Osolte a opepřete, přidejte 2 stroužky prolisovaného česneku, lžičku sušené majoránky a hrst nasekané petrželky.
4
Zahustěte 20 g strouhanky. Dávejte pozor, po chvíli hmota hodně houstne. Vytvarujte přibližně 20 kuliček a vložte je do lednice.
5
Vývar přeceďte přes jemné síto, maso oberte od kosti a nakrájejte na malé kousky. Cibuli a bylinky můžete vyhodit, uvařenou kořenovou zeleninu nakrájejte na kostičky.
6
Zeleninu a maso vraťte do vývaru a přiveďte zpět k varu. Přidejte játrové knedlíčky a vařte 10–15 minut.
7
Na závěr vsypte do polévky 30 g nudlí a vařte v polévce do změknutí. Polévku servírujte zdobenou nasekanou petrželkou. Ideální jako sváteční polévka, třeba i svatební.
1
Vložte do hrnce 200–300 g hovězího masa, zalijte 2 l vody, přidejte 1 cibuli rozkrojenou napůl a svazek bylinek svázaný provázkem. Přiveďte k varu a na slabém plameni nechte přibližně 90 minut táhnout.
2
V průběhu vaření sbírejte pěnu, která vzniká na hladině. V polovině vaření, přibližně po 45 minutách, přidejte do hrnce 2 očištěné a přepůlené mrkve, 1 petržel a 50 g celeru.
3
Na knedlíčky si omyjte a očistěte 100 g jater. Rozmixujte je s 1 vejcem a lžičkou másla na hladkou hmotu. Osolte a opepřete, přidejte 2 stroužky prolisovaného česneku, lžičku sušené majoránky a hrst nasekané petrželky.
4
Zahustěte 20 g strouhanky. Dávejte pozor, po chvíli hmota hodně houstne. Vytvarujte přibližně 20 kuliček a vložte je do lednice.
5
Vývar přeceďte přes jemné síto, maso oberte od kosti a nakrájejte na malé kousky. Cibuli a bylinky můžete vyhodit, uvařenou kořenovou zeleninu nakrájejte na kostičky.
6
Zeleninu a maso vraťte do vývaru a přiveďte zpět k varu. Přidejte játrové knedlíčky a vařte 10–15 minut.
7
Na závěr vsypte do polévky 30 g nudlí a vařte v polévce do změknutí. Polévku servírujte zdobenou nasekanou petrželkou. Ideální jako sváteční polévka, třeba i svatební.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
  • TIP
    Když do vývaru přidáte malé množství octa nebo kyseliny citronové, tak dojde ke snazšímu rozložení kolagenu a pojivových tkání. Vývar bude plnohodnotnější. Nezapomeňte, že čím déle vývar vaříte, tím je kvalitnější.
  • Jak udělat hovězí vývar zdravější
    Na hovězí vývar se nebojte použít kosti. Vývar bude silnější s celou řadou prospěšných látek. Bude obsahovat více vápníku, fosforu a hořčíku.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 6 dní

Od 06.11.2024 do 12.11.2024

Platný ještě 13 dní

Od 29.10.2024 do 19.11.2024

Platný ještě 6 dní

Od 06.11.2024 do 12.11.2024

Platný ještě 13 dní

Od 29.10.2024 do 19.11.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.