
Pljeskavica s ajvarem a kajmakem

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Balkánská
Bezlepkové
Hlavní chod
Ingredience
Složení 4 porce
- Paprika červená 3 ks
- Lilek 1 ks
- Česnek 2 strouž.
- Kvasný ocet 1 člž
- Olej slunečnicový 2 plž
- Sůl
- Feta 100 g
- Mleté maso mix 800 g
- Žervé 200 g
- Zakysaná smetana 150 g
- Pepř
- Cibule 1 ks
- Paprika mletá pálivá
- Brambory 600 g
- Baby špenát 1 hrs.
- Cibule červená 1/4 ks
- Rajče 3 ks
- Paprika červená 3 ks
- Lilek 1 ks
- Česnek 2 strouž.
- Kvasný ocet 1 člž
- Olej slunečnicový 2 plž
- Sůl
- Feta 100 g
- Mleté maso mix 800 g
- Žervé 200 g
- Zakysaná smetana 150 g
- Pepř
- Cibule 1 ks
- Paprika mletá pálivá
- Brambory 600 g
- Baby špenát 1 hrs.
Příprava
- 1Papriky i lilek na ajvar opečte vcelku na grilu. Můžete je péct také v troubě při 200 °C. Lilek opékejte do změknutí, trvá to zhruba půl hodiny. Pak ho rozkrojte a vydlabejte dužinu. Papriky pečte do doby, než slupka zčerná a zač- ne se nafukovat do puchýřků. V ten moment je přendejte do igelitového sáčku, pevně zavažte a nechte čtvrt hodiny zapařit. Poté slupku oloupejte a odstraňte stopku a semínka.
- 2Oloupané papriky, lilkovou dužinu a nakrájený česnek rozsekejte v mixéru na kaši s hrubou strukturou. Přesuňte do hrnce, přidejte olej a ocet a 40 minut svařte na hustou pastu. Nakonec dochuťte solí a pepřem.
- 3Na kajmak nastrouhejte najemno fetu, přidejte žervé a zakysanou smetanu a důkladně vyšlehejte na hladký krém.
- 4Mleté maso osolte a dobře propracujte rukama jako těsto, aby se vymačkal všechen vzduch. Pak přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a dochuťte pepřem a paprikou. Nechte v chladu uležet nejlépe do druhého dne. Masovou směs rozdělte na čtyři stejně velké placky a opečte na oleji šest až osm minut z ka ždé strany. Během pečení pljeskavicu trochu stlačte.
- 5Brambory i se slupkou nakrájejte na hranolky a opečte. Hotovou pljeskavicu podávejte s oběma druhy omáček a s čerstvým salátem.
- 1Papriky i lilek na ajvar opečte vcelku na grilu. Můžete je péct také v troubě při 200 °C. Lilek opékejte do změknutí, trvá to zhruba půl hodiny. Pak ho rozkrojte a vydlabejte dužinu. Papriky pečte do doby, než slupka zčerná a zač- ne se nafukovat do puchýřků. V ten moment je přendejte do igelitového sáčku, pevně zavažte a nechte čtvrt hodiny zapařit. Poté slupku oloupejte a odstraňte stopku a semínka.
- 2Oloupané papriky, lilkovou dužinu a nakrájený česnek rozsekejte v mixéru na kaši s hrubou strukturou. Přesuňte do hrnce, přidejte olej a ocet a 40 minut svařte na hustou pastu. Nakonec dochuťte solí a pepřem.
- 3Na kajmak nastrouhejte najemno fetu, přidejte žervé a zakysanou smetanu a důkladně vyšlehejte na hladký krém.
- 4Mleté maso osolte a dobře propracujte rukama jako těsto, aby se vymačkal všechen vzduch. Pak přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a dochuťte pepřem a paprikou. Nechte v chladu uležet nejlépe do druhého dne. Masovou směs rozdělte na čtyři stejně velké placky a opečte na oleji šest až osm minut z ka ždé strany. Během pečení pljeskavicu trochu stlačte.
- 5Brambory i se slupkou nakrájejte na hranolky a opečte. Hotovou pljeskavicu podávejte s oběma druhy omáček a s čerstvým salátem.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.