Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Opilá piškotová roláda s polevou z višní a griotky

Opilá piškotová roláda s polevou z višní a griotky

Vypadá, že bude složitá. Ale přitom je stejně jednoduchá jako nadýchaná. Piškotová roláda je sen každého odpoledního čaje. Nechte se zlákat.

Co budete potřebovat na opilou piškotovou roládu s polevou z višní a griotky

6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
140 g krupicového cukru
80 g hladké mouky
Krém:
200 g bílé čokolády
200 g zakysané smetany
višňová poleva (viz Tip):
300 g višní, čerstvých nebo mražených
100 g cukru
3 lžíce griotky
višně nebo třešně
moučkový cukr

Jak udělat piškotovou roládu zdravější

Recept jak na opilou piškotovou roládu s polevou z višní a griotky

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Rozdělte 6 vajec na bílky a žloutky. Bílky dejte šlehat do polotuha a poté k nim za stálého šlehání přisypte 140 g krupicového cukru. Šlehejte, dokud nevznikne lesklý a tuhý sníh. V menší misce prošlehejte vidličkou žloutky a zašlehejte je do sněhu. Nakonec vmíchejte opatrně 80 g prosáté hladké mouky.
  2. Plech vyložte pečicím papírem a naneste těsto. Rozetřete ho na vrstvu přibližně 1 cm vysokou. Vložte do trouby a pečte 7–10 minut dorůžova. Vyjměte z trouby a ještě horký plát položte na navlhčenou utěrku. I s pečicím papírem stočte do ruličky a nechte vychladnout.
  3. Do kastrůlku dejte trochu vody a uveďte do mírného varu. Do nerezové nebo skleněné misky nalámejte 200 g bílé čokolády a nechte ji nad párou rozpustit. Nechte poté vychladnout a smíchejte s 20 g zakysané smetany. Rozbalte piškotový plát a potřete krémem. Stočte, ale již bez papíru. Posypte moučkovým cukrem.
  4. Na višňovou polevu dejte do kastrůlku 300 g vypeckovaných višní, 100 g cukru a 3 lžíce griotky. Promíchejte a zalijte 100 ml vody. Vařte do zhoustnutí a nechte vychladit. Roládu můžete nakrájet na porce a servírovat. Buďto ji můžete višňovou polevou lehce přelít, nebo ji podávat na straně v malé mističce. Najděte si chvíli klidu, ať si můžete tento lahodný zákusek náležitě vychutnat. Dobrou chuť.
Pomohl vám recept?
35hodnocení4

Co byste o piškotové roládě měli vědět

Višně mají podobné nutriční složení jako třešně. Jsou ale kyselejší a jejich chuť je intenzivnější. Obsahují hodně draslíku, který může mít pozitivní vliv na krevní tlak.

Další videorecepty