
Opilá piškotová roláda s polevou z višní a griotky
Vypadá, že bude složitá. Ale přitom je stejně jednoduchá jako nadýchaná. Piškotová roláda je sen každého odpoledního čaje. Nechte se zlákat.
Co budete potřebovat na opilou piškotovou roládu s polevou z višní a griotky
6 | vajec, žloutky a bílky zvlášť |
140 g | krupicového cukru |
80 g | hladké mouky |
Krém: | |
---|---|
200 g | bílé čokolády |
200 g | zakysané smetany |
višňová poleva (viz Tip): | |
300 g | višní, čerstvých nebo mražených |
100 g | cukru |
3 | lžíce griotky |
višně nebo třešně | |
moučkový cukr |
Jak udělat piškotovou roládu zdravější
Část mouky můžete nahradit moukou pohankovou. Bílá čokoláda by měla být co nejkvalitnější, proto se dívejte na její složení. Důležitý je obsah kakaového másla. Ten by měl být co nejvyšší. Cukr ve višňové polevě nahraďte čekankovým sirupem.
Recept jak na opilou piškotovou roládu s polevou z višní a griotky
- Troubu předehřejte na 180 °C. Rozdělte 6 vajec na bílky a žloutky. Bílky dejte šlehat do polotuha a poté k nim za stálého šlehání přisypte 140 g krupicového cukru. Šlehejte, dokud nevznikne lesklý a tuhý sníh. V menší misce prošlehejte vidličkou žloutky a zašlehejte je do sněhu. Nakonec vmíchejte opatrně 80 g prosáté hladké mouky.
- Plech vyložte pečicím papírem a naneste těsto. Rozetřete ho na vrstvu přibližně 1 cm vysokou. Vložte do trouby a pečte 7–10 minut dorůžova. Vyjměte z trouby a ještě horký plát položte na navlhčenou utěrku. I s pečicím papírem stočte do ruličky a nechte vychladnout.
- Do kastrůlku dejte trochu vody a uveďte do mírného varu. Do nerezové nebo skleněné misky nalámejte 200 g bílé čokolády a nechte ji nad párou rozpustit. Nechte poté vychladnout a smíchejte s 20 g zakysané smetany. Rozbalte piškotový plát a potřete krémem. Stočte, ale již bez papíru. Posypte moučkovým cukrem.
- Na višňovou polevu dejte do kastrůlku 300 g vypeckovaných višní, 100 g cukru a 3 lžíce griotky. Promíchejte a zalijte 100 ml vody. Vařte do zhoustnutí a nechte vychladit. Roládu můžete nakrájet na porce a servírovat. Buďto ji můžete višňovou polevou lehce přelít, nebo ji podávat na straně v malé mističce. Najděte si chvíli klidu, ať si můžete tento lahodný zákusek náležitě vychutnat. Dobrou chuť.
Pomohl vám recept?
35hodnocení4
Co byste o piškotové roládě měli vědět
Višně mají podobné nutriční složení jako třešně. Jsou ale kyselejší a jejich chuť je intenzivnější. Obsahují hodně draslíku, který může mít pozitivní vliv na krevní tlak.
Sdílejte recept
Další videorecepty
Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza
Velmi snadné
Hlavní chod
Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč
Velmi snadné
Hlavní chod
Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou
Velmi snadné
Hlavní chod
Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek
Velmi snadné
Hlavní chod