
Králík se špenátem a bramborovými šiškami

Snadné
Více než 60 minut
0/5
Česká
Velikonoce
Hlavní chod
Ingredience
Složení 6 porcí
- Máslo 1 plž
- Sůl
- Pepř
- Česnek 7 strouž.
- Tymián čerstvý 4 snít.
- Králík celý 1 ks
- Mouka hladká 1 plž
- Olej olivový 2 plž
- Špenát čerstvý 500 g
- Smetana ke šlehání 30%-33% 200 ml
- Cibulka jarní 2 ks
- Mouka hrubá 120 g
- Brambory typu B 450 g
- Škrob bramborový 1 plž
- Vejce 1 ks
- Olej slunečnicový 1 plž
- Slanina plátková 200 g
- Máslo 1 plž
- Sůl
- Pepř
- Česnek 7 strouž.
- Tymián čerstvý 4 snít.
- Králík celý 1 ks
- Mouka hladká 1 plž
- Olej olivový 2 plž
- Špenát čerstvý 500 g
- Smetana ke šlehání 30%-33% 200 ml
- Cibulka jarní 2 ks
- Mouka hrubá 120 g
- Brambory typu B 450 g
- Škrob bramborový 1 plž
- Vejce 1 ks
Příprava
- 1Králíka naporcujte, osolte a opepřete. Oloupejte 5 stroužků česneku, prolisujte je a potřete jimi králíka. Přichystejte si 200 g slaniny, každou porci králíka obalte a rozložte do pekáčku. Přidejte 4 snítky tymiánu, pokapejte lžící olivového oleje a podlijte 200 ml vody. Pečte hodinu v troubě na 160 °C přiklopené poklicí. Poté odklopte a pečte na 180 °C dalších 40 minut. Během pečení občas přelijte vzniklým výpekem. Pak vyjměte z pekáče a uchovejte v teple. Seškrábněte vše ze stran pekáče a spolu s výpekem promíchejte s 1 lžící hladké mouky. Za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Aby byla omáčka hladká, přeceďte ji.
- 2V rendlíku rozehřejte lžíci másla a orestujte na něm 2 jarní cibulky na kolečka. Přidejte 500 g špenátu a nechte zavadnout. Na závěr přilijte 200 ml smetany, osolte a opepřete podle chuti, vmíchejte zbylé 2 prolisované stroužky česneku a nechte provařit.
- 3Na šišky uvařte 450 g brambor ve slupce. Nechte je vychladnout, oloupejte a najemno nastrouhejte. Přidejte jedno vejce, špetku soli, 100 g hrubé mouky, lžíci škrobu a vypracujte nelepivé těsto. Plochu si podsypte 20 g hrubé mouky a vytvarujte z těsta válečky. Vařte ve vroucí vodě 7 minut. Vyjměte, osušte a poté ještě orestujte na lžíci rozpáleného oleje dozlatova.
- 4Králíka podávejte přelitého omáčkou se špenátem a bramborovými šiškami. Veselé Velikonoce!
- 1Králíka naporcujte, osolte a opepřete. Oloupejte 5 stroužků česneku, prolisujte je a potřete jimi králíka. Přichystejte si 200 g slaniny, každou porci králíka obalte a rozložte do pekáčku. Přidejte 4 snítky tymiánu, pokapejte lžící olivového oleje a podlijte 200 ml vody. Pečte hodinu v troubě na 160 °C přiklopené poklicí. Poté odklopte a pečte na 180 °C dalších 40 minut. Během pečení občas přelijte vzniklým výpekem. Pak vyjměte z pekáče a uchovejte v teple. Seškrábněte vše ze stran pekáče a spolu s výpekem promíchejte s 1 lžící hladké mouky. Za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Aby byla omáčka hladká, přeceďte ji.
- 2V rendlíku rozehřejte lžíci másla a orestujte na něm 2 jarní cibulky na kolečka. Přidejte 500 g špenátu a nechte zavadnout. Na závěr přilijte 200 ml smetany, osolte a opepřete podle chuti, vmíchejte zbylé 2 prolisované stroužky česneku a nechte provařit.
- 3Na šišky uvařte 450 g brambor ve slupce. Nechte je vychladnout, oloupejte a najemno nastrouhejte. Přidejte jedno vejce, špetku soli, 100 g hrubé mouky, lžíci škrobu a vypracujte nelepivé těsto. Plochu si podsypte 20 g hrubé mouky a vytvarujte z těsta válečky. Vařte ve vroucí vodě 7 minut. Vyjměte, osušte a poté ještě orestujte na lžíci rozpáleného oleje dozlatova.
- 4Králíka podávejte přelitého omáčkou se špenátem a bramborovými šiškami. Veselé Velikonoce!
Hodnocení
Nehodnoceno
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.