
Obrácený švestkový koláč
Obrácený koláč tradičně pečený s jablky nebo hruškami lze obměnit i jiným ovocem. Pro navození atmosféry pozdního léta vyzkoušejte recept se švestkami a fíky. Spojení chuti ovoce, skořice a červeného vína rozpustí veškeré podzimní chmury.

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Dezert
Ingredience
Složení 8 porcí
- Máslo 180 g
- Sádlo 30 g
- Mouka hladká 240 g
- Voda 50 ml
- Sůl
- Švestky 500 g
- Fíky 4 ks
- Zázvor mletý 1/2 člž
- Skořice mletá 1 člž
- Cukr krupicový 160 g
- Červené víno 100 ml
- Cukr vanilkový 1 ks
- Máslo 180 g
- Sádlo 30 g
- Mouka hladká 240 g
- Voda 50 ml
- Sůl
- Švestky 500 g
- Fíky 4 ks
- Zázvor mletý 1/2 člž
- Skořice mletá 1 člž
- Cukr krupicový 160 g
- Červené víno 100 ml
- Cukr vanilkový 1 ks
Příprava
- 1Studené sádlo s máslem rozkrájejte na kostičky a smíchejte s prosátou moukou a solí.
- 2Pomocí robota směs lehce promixujte, pouze do konzistence hrubší drobenky. Pokud těsto mícháte ručně, použijte raději dvě vidličky nežli ruce.
- 3Poté po lžících přimíchávejte ledovou vodu a krátce zapracujte. Jakmile těsto po zmáčknutí mezi prsty drží pohromadě, s vodou přestaňte.
- 4Nakonec jej rukama zformujte dohromady, zabalte do fólie a uložte do lednice nejméně na dvě hodiny, ideálně do druhého dne.
- 5Předehřejte troubu na 200 °C.
- 6Švestky rozpulte a vypeckujte. Fíky nakrájejte na plátky. Švestky v misce promíchejte s kořením, fíky nechte stranou.
- 7Máslo rozkrájejte na šest menších kousků. Na středním až vyšším plamenu rozehřejte hlubší pánev nebo hrnec, který lze dát následně do trouby.
- 8Cukr, i vanilkový, rovnoměrně rozsypte po pánvi a počkejte, až začne karamelizovat. Když se rozpustí, rozložte do pánve máslo a nechte roztát. Přilijte víno a za stálého míchání nechte odpařit do zhoustnutí.
- 9Odstavte z ohně a do směsi vyskládejte nejprve fíky a pak švestky řeznou stranou nahoru.
- 10Překryjte těstem, které prsty zatlačte kolem okrajů pánve či hrnce dovnitř, a dejte péct na 30 minut.
- 11Po vyjmutí z trouby koláč ihned překlopte na servírovací talíř. Vyteče z něj trochu šťávy, tak pozor, ať se neopaříte.
- 1Studené sádlo s máslem rozkrájejte na kostičky a smíchejte s prosátou moukou a solí.
- 2Pomocí robota směs lehce promixujte, pouze do konzistence hrubší drobenky. Pokud těsto mícháte ručně, použijte raději dvě vidličky nežli ruce.
- 3Poté po lžících přimíchávejte ledovou vodu a krátce zapracujte. Jakmile těsto po zmáčknutí mezi prsty drží pohromadě, s vodou přestaňte.
- 4Nakonec jej rukama zformujte dohromady, zabalte do fólie a uložte do lednice nejméně na dvě hodiny, ideálně do druhého dne.
- 5Předehřejte troubu na 200 °C.
- 6Švestky rozpulte a vypeckujte. Fíky nakrájejte na plátky. Švestky v misce promíchejte s kořením, fíky nechte stranou.
- 7Máslo rozkrájejte na šest menších kousků. Na středním až vyšším plamenu rozehřejte hlubší pánev nebo hrnec, který lze dát následně do trouby.
- 8Cukr, i vanilkový, rovnoměrně rozsypte po pánvi a počkejte, až začne karamelizovat. Když se rozpustí, rozložte do pánve máslo a nechte roztát. Přilijte víno a za stálého míchání nechte odpařit do zhoustnutí.
- 9Odstavte z ohně a do směsi vyskládejte nejprve fíky a pak švestky řeznou stranou nahoru.
- 10Překryjte těstem, které prsty zatlačte kolem okrajů pánve či hrnce dovnitř, a dejte péct na 30 minut.
- 11Po vyjmutí z trouby koláč ihned překlopte na servírovací talíř. Vyteče z něj trochu šťávy, tak pozor, ať se neopaříte.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.