Mrkvový dort s bílým krémem

Náročné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Oslava
Dezert
Ingredience
Složení 10 porcí
- Mouka hrubá
- Vejce 5 ks
- Cukr vanilkový 1 ks
- Cukr krupicový 100 g
- Sůl
- Cukr třtinový 100 g
- Citronová šťáva 30 ml
- Citronová kůra 1 ks
- Mrkev 500 g
- Kypřící prášek 2 člž
- Mouka hladká 200 g
- Jedlá soda 2 člž
- Vlašské ořechy mleté 150 g
- Kokos strouhaný 100 g
- Olej slunečnicový 300 ml
- Čokoláda bílá 200 g
- Mléko 400 ml
- Cukr moučkový 100 g
- Pudink kokosový 1,5 ks
- Máslo 350 g
- Mouka hrubá
- Vejce 5 ks
- Cukr vanilkový 1 ks
- Cukr krupicový 100 g
- Sůl
- Cukr třtinový 100 g
- Citronová šťáva 30 ml
- Citronová kůra 1 ks
- Mrkev 500 g
- Kypřící prášek 2 člž
- Mouka hladká 200 g
- Jedlá soda 2 člž
- Vlašské ořechy mleté 150 g
- Kokos strouhaný 100 g
- Olej slunečnicový 300 ml
Příprava
- 1Troubu rozehřejte na 180 °C.
- 2Z bílků, vanilkového a krupicového cukru a soli vyšlehejte sníh.
- 3Žloutky s třtinovým cukrem vyšlehejte do pěny, pak přidejte citronovou šťávu a kůru a dobře promíchejte. Sníh i žloutkovou pěnu pak opatrně smíchejte ve větší míse.
- 4Postupně vmíchávejte mouku prosetou s jedlou sodou a kypřicím práškem, pak ostatní přísady.
- 5Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy o průměru 22 cm a v předehřáté troubě pečte 45 minut. Vyndejte z trouby, korpus propíchejte špejlí a nechte 5 minut odstát, pak ho vyklopte z formy a nechte hodinu chladnout.
- 6Z mléka a pudinkového prášku uvařte hladký hustý pudink. Až začne houstnout, přidejte nalámanou bílou čokoládu a za stálého míchání ji nechte rozpustit a pudink tuhnout.
- 7Odstavte a nechte chladnout, občas zamíchejte, aby se nevytvořil škraloup a zůstal hebký.
- 8Mezitím utřete máslo s cukrem. Až pudink zchladne na pokojovou teplotu, zašlehejte ho po částech do utřeného másla.
- 9Vychladlý korpus rozkrojte na 3 díly, potřete je polovinou krému. Přiklopte a namažte boky i vrch dortu zbylým krémem.
- 1Troubu rozehřejte na 180 °C.
- 2Z bílků, vanilkového a krupicového cukru a soli vyšlehejte sníh.
- 3Žloutky s třtinovým cukrem vyšlehejte do pěny, pak přidejte citronovou šťávu a kůru a dobře promíchejte. Sníh i žloutkovou pěnu pak opatrně smíchejte ve větší míse.
- 4Postupně vmíchávejte mouku prosetou s jedlou sodou a kypřicím práškem, pak ostatní přísady.
- 5Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy o průměru 22 cm a v předehřáté troubě pečte 45 minut. Vyndejte z trouby, korpus propíchejte špejlí a nechte 5 minut odstát, pak ho vyklopte z formy a nechte hodinu chladnout.
- 6Z mléka a pudinkového prášku uvařte hladký hustý pudink. Až začne houstnout, přidejte nalámanou bílou čokoládu a za stálého míchání ji nechte rozpustit a pudink tuhnout.
- 7Odstavte a nechte chladnout, občas zamíchejte, aby se nevytvořil škraloup a zůstal hebký.
- 8Mezitím utřete máslo s cukrem. Až pudink zchladne na pokojovou teplotu, zašlehejte ho po částech do utřeného másla.
- 9Vychladlý korpus rozkrojte na 3 díly, potřete je polovinou krému. Přiklopte a namažte boky i vrch dortu zbylým krémem.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.