Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyMaminčiny plněné paprikové lusky s rajskou omáčkou
Albert logoAlbert logo
  • Maminčiny plněné paprikové lusky s rajskou omáčkou

Maminčiny plněné paprikové lusky s rajskou omáčkou

Když nastane sezona paprik, je čas vytáhnout ze šuplíku recept našich maminek a babiček. Plněné papriky s rajskou omáčkou zavoní létem na chalupě.
Maminčiny plněné paprikové lusky s rajskou omáčkou
Snadné
31-45 minut
4/5
Česká
Hlavní chod

Ingredience

Složení
4 porce
  • Máslo 115 g
  • Mleté maso hovězí 500 g
  • Paprika zelená 6 ks
  • Rýže 1 hrn.
  • Česnek 2 strouž.
  • Vejce 1,5 ks
  • Sůl
  • Majoránka sušená
  • Pepř
  • Cukr krupicový 3 člž
  • Nové koření 3 ks
  • Cibule 2 ks
  • Bobkový list 3 ks
  • Rajčatová šťáva 200 ml
  • Mléko 1 hrn.
  • Mouka hladká 4 plž
  • Vývar zeleninový 500 ml
  • Citronová šťáva
  • Máslo 115 g
  • Mleté maso hovězí 500 g
  • Paprika zelená 6 ks
  • Rýže 1 hrn.
  • Česnek 2 strouž.
  • Vejce 1,5 ks
  • Sůl
  • Majoránka sušená
  • Pepř
  • Cukr krupicový 3 člž
  • Nové koření 3 ks
  • Cibule 2 ks
  • Bobkový list 3 ks
  • Rajčatová šťáva 200 ml
  • Mléko 1 hrn.

Příprava

1
V hrnci předvařte rýži dle návodu na obalu a nezapomeňte ji ochutit. Odkrojte vršky všem paprikám, ale nevyhazujte je. Zbavte papriky semínek. Do mísy dejte 500 g mletého hovězího masa, 1 hrneček předem uvařené a zchladlé rýže, 1 nadrobno nakrájenou cibuli, 2 prolisované stroužky česneku, 1 velké vejce, osolte, opepřete a přidejte 1 lžičku sušené majoránky.
2
Vše důkladně promíchejte a naplňte směsí papriky. Přiklopte odkrojenými vršky a vyskládejte do máslem vymazaného pekáčku. Podlijte trochou vody a navrch nasypte hoblinky ze 100 g másla. Dejte péct na 20 minut do trouby rozehřáté na 180 °C.
3
Během pečení si připravte omáčku. Na 15 g másla nechte zesklovatět 1 nadrobno nakrájenou cibuli a přidejte k ní 3 lžičky cukru. Nechte zkaramelizovat. Přidejte k cibuli 3 bobkové listy, 3 kuličky nového koření a po chvíli vlijte 200 ml rajčatové šťávy nebo passaty. Opékejte 3 minuty, vlijte 500 ml zeleninového vývaru a chvíli provařte.
4
Na zahuštění omáčky rozmíchejte v 250 ml mléka 4 lžíce hladké mouky a přilijte do rajčatového základu. Vařte do zhoustnutí 15 minut. Na závěr ochuťte solí, cukrem a citronovou šťávou. Servírujte upečené plněné papriky přelité omáčkou. Jako přílohu zvolte rýži nebo houskový knedlík. Jako od maminky.
1
V hrnci předvařte rýži dle návodu na obalu a nezapomeňte ji ochutit. Odkrojte vršky všem paprikám, ale nevyhazujte je. Zbavte papriky semínek. Do mísy dejte 500 g mletého hovězího masa, 1 hrneček předem uvařené a zchladlé rýže, 1 nadrobno nakrájenou cibuli, 2 prolisované stroužky česneku, 1 velké vejce, osolte, opepřete a přidejte 1 lžičku sušené majoránky.
2
Vše důkladně promíchejte a naplňte směsí papriky. Přiklopte odkrojenými vršky a vyskládejte do máslem vymazaného pekáčku. Podlijte trochou vody a navrch nasypte hoblinky ze 100 g másla. Dejte péct na 20 minut do trouby rozehřáté na 180 °C.
3
Během pečení si připravte omáčku. Na 15 g másla nechte zesklovatět 1 nadrobno nakrájenou cibuli a přidejte k ní 3 lžičky cukru. Nechte zkaramelizovat. Přidejte k cibuli 3 bobkové listy, 3 kuličky nového koření a po chvíli vlijte 200 ml rajčatové šťávy nebo passaty. Opékejte 3 minuty, vlijte 500 ml zeleninového vývaru a chvíli provařte.
4
Na zahuštění omáčky rozmíchejte v 250 ml mléka 4 lžíce hladké mouky a přilijte do rajčatového základu. Vařte do zhoustnutí 15 minut. Na závěr ochuťte solí, cukrem a citronovou šťávou. Servírujte upečené plněné papriky přelité omáčkou. Jako přílohu zvolte rýži nebo houskový knedlík. Jako od maminky.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
  • Co byste o zelených paprikách měli vědět
    Zelené papriky jsou bohatým zdrojem vitaminu C, ten může příznivě ovlivňovat imunitní systém, hojení ran a produkci kolagenu.
  • Jak udělat plněné paprikové lusky s rajskou zdravější
    Rýži použijte hnědou nebo parboiled. Ty obsahují více prospěšných látek než ostatní druhy rýže. Másla můžete použít poloviční množství. Do omáčky použijte čerstvá rajčata. Omáčku vám dokážou dobře zahustit a vy nebudete muset použít mouku na zahuštění.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě dnes

Od 03.07.2024 do 09.07.2024

Platný ještě 8 dní

Od 10.07.2024 do 16.07.2024

Platný ještě 8 dní

Od 03.07.2024 do 16.07.2024

Platný ještě dnes

Od 03.07.2024 do 09.07.2024

Platný ještě 8 dní

Od 10.07.2024 do 16.07.2024

Platný ještě 8 dní

Od 03.07.2024 do 16.07.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.