
Kuřecí tažín s máslovou rýží
Ingredience
1,7–2 kg | kuřecího masa (kuřecí paličky, čtvrtky,...) |
sůl | |
pepř | |
1 | lžíce olivového oleje |
20 g | másla |
2 | cibule |
2 | lžičky mletého kmínu |
1 | lžička mletého koriandru |
1 | svitek skořice |
½ | lžičky mletého zázvoru |
2 | lžíce rajčatového pyré |
500 ml | kuřecího vývaru |
100 g | sušených meruněk |
čerstvý koriandr | |
Na máslovou rýži: | |
---|---|
60 g | másla |
400 g | rýže basmati |
sůl | |
750 ml | zeleninového vývaru či vody |
Postup přípravy
Kousky kuřete omyjte, osušte a ze všech stran je osolte a opepřete. Olej rozpalte ve velkém silnostěnném hrnci a pak na něm postupně opečte všechny kousky masa, aby ze všech stran zezlátly. Opečené kusy odložte. Do hrnce dejte máslo, jakmile se rozpustí, přidejte cibuli a 5 minut ji opékejte. Poté vmíchejte kmín, koriandr, skořici a zázvor a nechte 30 sekund zahřát. Vmíchejte rajčatové pyré a po pár minutách rovněž kuřecí vývar a meruňky. Snižte plamen a nechte půl hodiny probublávat. Poté do hrnce vložte kuřecí maso a odklopené vařte dalších 30 minut. Podávejte posypané koriandrem s máslovou rýží. Na tu rozpusťte máslo v pánvi, vsypte rýži, chvíli opékejte, poté přilijte 750 ml vývaru nebo vody a přidejte špetku soli. Přiveďte k varu, promíchejte, snižte plamen a přiklopené vařte 17 minut.