Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

1 celé kuře
6 mrkví
6 řapíků celeru
1 cibule
1 hrst petrželky
1 hrst kopru
2 lžičky celého černého pepře
3 hřebíčky
2 bobkové listy
sůl
Na kreplach knedlíčky:
3 vejce
5 lžic oleje
1½–2 hrnky polohrubé mouky
lžičky soli
1 cibule
3 lžíce kopru

Postup přípravy

1) Kuře vložte do velkého hrnce, zalijte ho vodou, aby bylo ponořené, přiveďte k varu a vařte 10 až 15 minut.

2) Neustále sbírejte pěnu. Teprve když je povrch bez pěny, přidejte mrkev, celer, cibuli, petržel, kopr, kuličky pepře, hřebíček a sůl.

3) Snižte plamen, přiklopte a nechte 90 minut pomalu táhnout.

4) Pak kuře vyjměte z vývaru a polévku nechte zchladnout. Teprve poté přeceďte přes cedník. Bylinky a koření vyhoďte, zeleninu pokrájejte na kousky a dejte stranou. Kuře oberte od kostí a maso pokrájejte nebo natrhejte a dejte stranou.

5) Když polévka stydne, připravte si knedlíčky. Vejce vyšlehejte se 3 lžícemi oleje. V jiné míse smíchejte 1,5 hrnku mouky se solí, a pak k sypké směsi vmíchávejte mokrou. Vzniklé těsto by mělo být hutné, takže mouku přidávejte podle potřeby. Nechte 20 minut stát.

6) Na zbylém oleji osmahněte nadrobno pokrájenou cibulku dorůžova. Z pokrájeného nebo natrhaného kuřecího masa odeberte asi 1,5 hrnku a spolu se zchladlou cibulkou, 3 lžícemi sekaného kopru a 2 lžícemi tuku sebraného z vývaru rozmixujte na hrubší pastu. Podle chuti ji osolte a opepřete. Těsto rozválejte do 2 mm tenkého plátu. Pomocí skleničky z něj
vykrájejte kolečka, doprostřed každého dejte část kuřecí náplně, spojte do knedlíčku.

7) Mezitím přiveďte vývar k varu, a pak v něm povařte knedlíčky. Hotové jsou asi 5 minut po vyplavání na povrch.

8) Teprve když jsou knedlíčky hotové, přidejte do vývaru zbylé maso a zeleninu.

Pomohl vám recept?
6hodnocení5

Další videorecepty