Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

220 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
200 ml světlého piva
30 g droždí
1 lžička cukru krupice
sůl
30 g vepřového sádla
1 vejce
1 lžička polotučného mléka
1 lžíce hrubé soli

Postup přípravy

1. Do mísy nasypte 200 g hladké a 200 g polohrubé mouky, uprostřed vytvořte důlek a vlijte do něj 200 ml vlažného piva. Do piva rozdrobte 30 g droždí, přidejte lžičku cukru a nechte 10 minut vzejít kvásek. Přisypte lžičku soli, přidejte 30 g sádla pokojové teploty, žloutek a vypracujte hladké pružné těsto. Přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout.
2. Pak těsto přendejte na pracovní plochu pomoučenou zbylou moukou a nakrájejte ho na 12 kousků. Z každého válečkem vyválejte placku ve tvaru trojúhelníku a poté zarolujte od široké strany k úzké do tvaru rohlíku. Rohlíčky přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 30 minut přikryté utěrkou kynout.
3. Vykynuté rohlíky potřete mašlovačkou bílkem rozmíchaným s lžičkou mléka a špetkou soli, posypte hrubou solí a pečte 10 minut v troubě na 190 °C dozlatova.
4. Nechte vychladnout a pak už je stačí jen namazat domácí paštikou, pomazánkou dle vaší chuti, doplnit oblíbeným sýrem či si je vychutnat jen tak – samotné. A samozřejmě zapíjejte dobrým pivem. Na zdraví!

Jak na to?

Pomohl vám recept?
33hodnocení4

Další videorecepty