
Křepelka s brusinkovou omáčkou a šťouchanými bramborami
Ingredience
3 | stroužky česneku |
1 | lžička soli |
2 | lžíce oleje |
2 | lžíce čerstvého tymiánu |
2 | lžíce rozmarýnových lístků |
4 | křepelky |
150 g | prorostlejší slaniny nakrájené na plátky |
1 | menší červená cibule |
pepř | |
Omáčka | |
---|---|
šťáva z jednoho pomeranče | |
100 ml | červeného vína |
200 g | brusinkového kompotu |
1 | lžička dijonské hořčice |
1 | lžička mletého zázvoru |
Šťouchané brambory [Brambory] | |
1 kg | brambor varný typ B |
sůl | |
150 ml | smetany ke šlehání |
2 | lžíce másla |
Postup přípravy
Předehřejte troubu na 180 °C.
Česnek utřete se solí a smíchejte s olejem a nasekanými bylinkami.
Směs vetřete do kůže křepelky i zevnitř dutiny břišní. Každou křepelku obalte plátkem slaniny. Zbývající slaninu nakrájejte na kostičky a s cibulí krátce opečte v pekáči.
Na tento základ položte křepelky, posypte čerstvě mletým pepřem a dejte do trouby.
Pečte 45 minut dozlatova. Během pečení několikrát polijte křepelky výpekem a v případě potřeby podlijte vodou nebo vývarem.
Z pomeranče vymačkejte šťávu a svařte s červeným vínem. Po 10–15 minutách vmíchejte brusinky, hořčici a zázvor, stáhněte plamen a už jen krátce prohřejte.
Na přílohu vyberte stejně velké brambory s pěknou slabou slupkou. Uvařte je vcelku v osolené vodě a pak i se slupkou rozšťouchejte na hrudky. Vlijte ohřátou smetanu s rozpuštěným máslem a promíchejte.