Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Křepelka s brusinkovou omáčkou a šťouchanými bramborami

Křepelka s brusinkovou omáčkou a šťouchanými bramborami

Drobné křepelky mají velmi jemné a dietní maso, které obvzlášť vynikne díky spoustě čerstvých a voňavých bylin.

Ingredience

3 stroužky česneku
1 lžička soli
2 lžíce oleje
2 lžíce čerstvého tymiánu
2 lžíce rozmarýnových lístků
4 křepelky
150 g prorostlejší slaniny nakrájené na plátky
1 menší červená cibule
pepř
Omáčka
šťáva z jednoho pomeranče
100 ml červeného vína
200 g brusinkového kompotu
1 lžička dijonské hořčice
1 lžička mletého zázvoru
Šťouchané brambory [Brambory]
1 kg brambor varný typ B
sůl
150 ml smetany ke šlehání
2 lžíce másla

Postup přípravy

Předehřejte troubu na 180 °C.
Česnek utřete se solí a smíchejte s olejem a nasekanými bylinkami.
Směs vetřete do kůže křepelky i zevnitř dutiny břišní. Každou křepelku obalte plátkem slaniny. Zbývající slaninu nakrájejte na kostičky a s cibulí krátce opečte v pekáči.
Na tento základ položte křepelky, posypte čerstvě mletým pepřem a dejte do trouby.
Pečte 45 minut dozlatova. Během pečení několikrát polijte křepelky výpekem a v případě potřeby podlijte vodou nebo vývarem.
Z pomeranče vymačkejte šťávu a svařte s červeným vínem. Po 10–15 minutách vmíchejte brusinky, hořčici a zázvor, stáhněte plamen a už jen krátce prohřejte.
Na přílohu vyberte stejně velké brambory s pěknou slabou slupkou. Uvařte je vcelku v osolené vodě a pak i se slupkou rozšťouchejte na hrudky. Vlijte ohřátou smetanu s rozpuštěným máslem a promíchejte.

Pomohl vám recept?
2hodnocení4

Další videorecepty