
Křehké vánoční pracny
Když zavoní v kuchyni, všichni vědí, že je Štědrý den za dveřmi. Pracny pekly naše babičky, maminky, tak vyzkoušejte tento osvědčený recept, který chutná i dnes.

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Vánoce
Dezert
Ingredience
Složení 40 porcí
- Máslo 160 g
- Cukr moučkový 260 g
- Ořechy lískové 70 g
- Kakao holandské 10 g
- Mouka hladká 330 g
- Mléko 2 plž
- Vejce 1 ks
- Skořice mletá
- Hřebíček mletý 2 ks
- Muškátový oříšek
- Sádlo 50 g
- Citron BIO 1 ks
- Máslo 160 g
- Cukr moučkový 260 g
- Ořechy lískové 70 g
- Kakao holandské 10 g
- Mouka hladká 330 g
- Mléko 2 plž
- Vejce 1 ks
- Skořice mletá
- Hřebíček mletý 2 ks
- Muškátový oříšek
- Sádlo 50 g
- Citron BIO 1 ks
Příprava
- 1Pomelte 70 g lískových ořechů a dejte je do mísy. Přidejte k nim 160 g moučkového cukru, 160 g pokrájeného másla, 330 g hladké mouky, 10 g holandského kakaa, 1 vejce a 2 lžíce másla.
- 2Z koření přidejte špetku mleté skořice, malou špetku mletého hřebíčku, špetku mletého muškátového oříšku a nastrouhejte kůru z 1 citronu. Propracujte důkladně v těsto, poté zabalte do potravinové fólie a nechte 2 hodiny odležet v lednici.
- 3Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si formičky na cukroví. Každou důkladně vymažte sádlem a naplňte těstem. Skládejte na plech a dejte péct do trouby na 7 minut.
- 4Po upečení pracny ještě horké vyklopte z formiček a ihned obalte v moučkovém cukru.
- 5Hotové cukroví uložte do krabice a nechte 14 dní uležet. Věříme, že díky nim budou vánoční svátky ještě příjemnější.
- 1Pomelte 70 g lískových ořechů a dejte je do mísy. Přidejte k nim 160 g moučkového cukru, 160 g pokrájeného másla, 330 g hladké mouky, 10 g holandského kakaa, 1 vejce a 2 lžíce másla.
- 2Z koření přidejte špetku mleté skořice, malou špetku mletého hřebíčku, špetku mletého muškátového oříšku a nastrouhejte kůru z 1 citronu. Propracujte důkladně v těsto, poté zabalte do potravinové fólie a nechte 2 hodiny odležet v lednici.
- 3Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si formičky na cukroví. Každou důkladně vymažte sádlem a naplňte těstem. Skládejte na plech a dejte péct do trouby na 7 minut.
- 4Po upečení pracny ještě horké vyklopte z formiček a ihned obalte v moučkovém cukru.
- 5Hotové cukroví uložte do krabice a nechte 14 dní uležet. Věříme, že díky nim budou vánoční svátky ještě příjemnější.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Co byste o lískových oříškách měli vědět Lískové ořechy ve 100 g obsahují doporučenou denní dávku vitaminu E. Ten patří mezi vitaminy rozpustné v tucích. Působí jako antioxidant.Jak udělat recept zdravější Hladkou mouku můžete nahradit pohankovou moukou. Ve výběru kakaa se zaměřte na přírodní kakao, které je zdraví prospěšnější. Před obalením pracen v cukru je nechte lehce zchladnout. Cukru na povrchu poté bude méně.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.