×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Recept Kohout na víně

Další recepty a články

Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Musaka
Musaka
Musaka
Musaka
Jehněčí špízy suvlaki
Jehněčí špízy...
Jehněčí špízy suvlaki
Jehněčí špízy suvlaki
Kuře v ořechové omáčce
Kuře v ořechové...
Kuře v ořechové omáčce
Kuře v ořechové omáčce

Kohout na víně

Co budete potřebovat

5 lžic olivového oleje
200 g slaniny, nakrájené na drobné kostičky
1 kohout, naporcovaný
100 ml koňaku nebo armagnaku
sůl a čerstvě mletý pepř
2 bobkové listy
½ lžičky sušeného tymiánu
4 bílé cibule, nakrájené na klínky, nebo 8 šalotek
3 lžíce hladké mouky
500 ml domácího kuřecího vývaru
750 ml červeného vína, nejlépe burgundského
3 stroužky česneku, prolisované
2 lžíce rajského protlaku
400 g malých žampionů, můžou být i konzervované

Jak na to?

V litinovém kastrolu rozehřejte polovinu oleje a opékejte 2 minuty slaninu. Zlatavou ji vyndejte děrovanou lžící a odložte na talíř. Vypečený tuk nechte v hrnci, rozehřejte ho a po částech opékejte kohouta. Přidejte koňak či armagnac, přiveďte k varu, aby se odpařil alkohol.
Troubu rozehřejte na 200 °C. Kohouta osolte, opepřete, přidejte bobkový list, tymián a kolem masa rozložte cibuli a chvíli poduste na plotně. Pak maso poprašte moukou, otočte ho ke dnu a duste pár minut. Přilijte vývar a třetinu vína, přiklopte a dejte do trouby.
Za 20–30 minut maso obraťte, přidejte opečenou slaninu, česnek a rajský protlak a podlijte další dávkou vína. Troubu ztlumte na 170 °C a nechte zvolna péct 2 hodiny. Občas do pekáče přilijte další víno, aby byl kohout skoro ponořený. Netrpěliví můžou zvýšit teplotu, maso bude dřív hotové, ale vyplatí se péct ho opravdu pomalu a několik hodin, až je pěkně měkké a šťavnaté.
Omáčky by nakonec mělo být 300 ml, pokud je jí moc, vyndejte z pekáče maso a na plotně tekutinu svařte. Na posledních pár minut přidejte houby.
Podávejte s opečenými bramborami.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Kohout na víně

Hlavní chod Náročné Vánoce Magazín 12/2015
Průměrné hodnocení 4 (22)

Co budete potřebovat

5 lžic olivového oleje
200 g slaniny, nakrájené na drobné kostičky
1 kohout, naporcovaný
100 ml koňaku nebo armagnaku
sůl a čerstvě mletý pepř
2 bobkové listy
½ lžičky sušeného tymiánu
4 bílé cibule, nakrájené na klínky, nebo 8 šalotek
3 lžíce hladké mouky
500 ml domácího kuřecího vývaru
750 ml červeného vína, nejlépe burgundského
3 stroužky česneku, prolisované
2 lžíce rajského protlaku
400 g malých žampionů, můžou být i konzervované

Jak na to?

V litinovém kastrolu rozehřejte polovinu oleje a opékejte 2 minuty slaninu. Zlatavou ji vyndejte děrovanou lžící a odložte na talíř. Vypečený tuk nechte v hrnci, rozehřejte ho a po částech opékejte kohouta. Přidejte koňak či armagnac, přiveďte k varu, aby se odpařil alkohol.
Troubu rozehřejte na 200 °C. Kohouta osolte, opepřete, přidejte bobkový list, tymián a kolem masa rozložte cibuli a chvíli poduste na plotně. Pak maso poprašte moukou, otočte ho ke dnu a duste pár minut. Přilijte vývar a třetinu vína, přiklopte a dejte do trouby.
Za 20–30 minut maso obraťte, přidejte opečenou slaninu, česnek a rajský protlak a podlijte další dávkou vína. Troubu ztlumte na 170 °C a nechte zvolna péct 2 hodiny. Občas do pekáče přilijte další víno, aby byl kohout skoro ponořený. Netrpěliví můžou zvýšit teplotu, maso bude dřív hotové, ale vyplatí se péct ho opravdu pomalu a několik hodin, až je pěkně měkké a šťavnaté.
Omáčky by nakonec mělo být 300 ml, pokud je jí moc, vyndejte z pekáče maso a na plotně tekutinu svařte. Na posledních pár minut přidejte houby.
Podávejte s opečenými bramborami.

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Musaka
Musaka
Musaka
Musaka
Jehněčí špízy suvlaki
Jehněčí špízy suvlaki
Jehněčí špízy suvlaki
Jehněčí špízy suvlaki
Kuře v ořechové omáčce
Kuře v ořechové omáčce
Kuře v ořechové omáčce
Kuře v ořechové omáčce

Inspirujte se podobnými recepty