
Kachní prsa s brusinkovou omáčkou a gratinovanými bramborami
Ingredience
1 | lžíce másla |
1 kg | brambor typu A |
300 ml | smetany ke šlehání (31 %) |
sůl | |
pepř | |
mletý muškátový oříšek | |
4 | kachní prsa (à 250 g) |
1 | lžíce olivového oleje |
2 | šalotky |
200 ml | červeného vína |
2 | hřebíčky |
2 | hvězdičky badyánu |
2 | snítky čerstvého tymiánu |
3 | snítky čerstvého rozmarýnu |
300 g | zavařovaných brusinek |
Postup přípravy
1. Zapékací mísu 20 × 30 cm vymažte máslem. Brambory oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a navrstvěte do připravené zapékací mísy. V misce promíchejte smetanu se lžičkou soli, špetkou pepře a muškátového oříšku. Směsí přelijte brambory. Pečte v troubě na 180 °C 45 minut. Mezitím si připravte kachní prsa a omáčku.
2. Kůži na prsou nařízněte do mřížky. Vetřete do masa sůl a pepř. Na rozpáleném oleji prsa zprudka opékejte z každé strany 5 minut, nejprve kůží dolů. Poté vložte na 15 minut do trouby na 180 °C. Po upečení maso zabalte do alobalu a nechte 5 minut dojít.
3. Ve výpeku z kachních prsou osmahněte nakrájenou šalotku, zalijte červeným vínem, přidejte hřebíček, badyán, snítky tymiánu, rozmarýnu a brusinky. Nechte zredukovat.
4. Kachní prsa nakrájejte na plátky, přelijte je brusinkovou omáčkou a podávejte s gratinovanými bramborami.