Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Kachní prsa s brusinkovou omáčkou a gratinovanými bramborami

Kachní prsa s brusinkovou omáčkou a gratinovanými bramborami

Boží hod je svátek určený pro návštěvy a rodinnou pohodu. Podle tradic se na Boží hod vždy připravovalo to nejlepší, co domácnost měla, a to byla často právě husa nebo kachna. A kdo by neměl rád do zlata vypečenou kachničku.

Ingredience

1 lžíce másla
1 kg brambor typu A
300 ml smetany ke šlehání (31 %)
sůl
pepř
mletý muškátový oříšek
4 kachní prsa (à 250 g)
1 lžíce olivového oleje
2 šalotky
200 ml červeného vína
2 hřebíčky
2 hvězdičky badyánu
2 snítky čerstvého tymiánu
3 snítky čerstvého rozmarýnu
300 g zavařovaných brusinek

Postup přípravy

1. Zapékací mísu 20 × 30 cm vymažte máslem. Brambory oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a navrstvěte do připravené zapékací mísy. V misce promíchejte smetanu se lžičkou soli, špetkou pepře a muškátového oříšku. Směsí přelijte brambory. Pečte v troubě na 180 °C 45 minut. Mezitím si připravte kachní prsa a omáčku.

2. Kůži na prsou nařízněte do mřížky. Vetřete do masa sůl a pepř. Na rozpáleném oleji prsa zprudka opékejte z každé strany 5 minut, nejprve kůží dolů. Poté vložte na 15 minut do trouby na 180 °C. Po upečení maso zabalte do alobalu a nechte 5 minut dojít.

3. Ve výpeku z kachních prsou osmahněte nakrájenou šalotku, zalijte červeným vínem, přidejte hřebíček, badyán, snítky tymiánu, rozmarýnu a brusinky. Nechte zredukovat.

4. Kachní prsa nakrájejte na plátky, přelijte je brusinkovou omáčkou a podávejte s gratinovanými bramborami.

Pomohl vám recept?
24hodnocení4

Další videorecepty