
Jarní dort s ovečkami

Náročné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Dezert
Ingredience
Složení 1 porcí
- Sůl
- Zakysaná smetana 140 g
- Vejce 5 ks
- Mouka hladká 85 g
- Cukr třtinový 260 g
- Cukr vanilkový 2 ks
- Mouka polohrubá 250 g
- Kypřící prášek 1/2 ks
- Lučina 500 g
- Mléko 3 plž
- Marmeláda malinová
- Cukr moučkový
- Marcipán 500 g
- Citronová kůra 1/2 ks
- Marcipán barevný 200 g
- Máslo 250 g
- Sůl
- Zakysaná smetana 140 g
- Vejce 5 ks
- Mouka hladká 85 g
- Cukr třtinový 260 g
- Cukr vanilkový 2 ks
- Mouka polohrubá 250 g
- Kypřící prášek 1/2 ks
- Lučina 500 g
- Mléko 3 plž
- Marmeláda malinová
- Cukr moučkový
- Marcipán 500 g
- Citronová kůra 1/2 ks
- Marcipán barevný 200 g
Příprava
- 1Troubu předehřejte na 160 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte tukem a vyložte pečicím papírem. Máslo, cukr, vanilku a špetku soli utřete do nadýchané žluté pěny. Po jednom přidávejte vejce a šlehejte, přidejte i smetanu. Obě mouky smíchejte s práškem do pečiva a zapracujte je do směsi – nakonec do těsta zamíchejte i mléko. Těsto nalijte do formy a pečte asi hodinu a dvacet minut. (Špejle zapíchnutá v těstě musí být suchá).
- 2Mezitím připravte sirup: V rendlíku ohřejte 50 ml vody a rozpusťte v ní cukr a vanilku. Upečený korpus nechte půl hodiny chladnout, propíchejte ho po celé šířce špejlí až do dna a postupně na něj nalévejte sirup, aby se do něj všechen vsákl. Nechte ho úplně vychladnout.
- 3Ze surovin na krém umíchejte hladkou náplň. Vychladlý dort nadvakrát prokrojte: na spodní část namažte marmeládu, na ni náplň, přiklopte prostřední – a tu potřete už jen marmeládou. Vrchní díl korpusu potřete ještě marmeládou, aby se na něj dobře přichytil marcipán.
- 4Z bílého marcipánu vyválejte plát asi o 10 cm širší než půdorys dortu, přeneste ho na dort a po stranách ho domodelujte namočeným nožem.
- 5Z barevného marcipánu podle své fantazie vytvarujte postavičky, trávu a vajíčka a ozdobte jimi hotový dort.
- 1Troubu předehřejte na 160 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte tukem a vyložte pečicím papírem. Máslo, cukr, vanilku a špetku soli utřete do nadýchané žluté pěny. Po jednom přidávejte vejce a šlehejte, přidejte i smetanu. Obě mouky smíchejte s práškem do pečiva a zapracujte je do směsi – nakonec do těsta zamíchejte i mléko. Těsto nalijte do formy a pečte asi hodinu a dvacet minut. (Špejle zapíchnutá v těstě musí být suchá).
- 2Mezitím připravte sirup: V rendlíku ohřejte 50 ml vody a rozpusťte v ní cukr a vanilku. Upečený korpus nechte půl hodiny chladnout, propíchejte ho po celé šířce špejlí až do dna a postupně na něj nalévejte sirup, aby se do něj všechen vsákl. Nechte ho úplně vychladnout.
- 3Ze surovin na krém umíchejte hladkou náplň. Vychladlý dort nadvakrát prokrojte: na spodní část namažte marmeládu, na ni náplň, přiklopte prostřední – a tu potřete už jen marmeládou. Vrchní díl korpusu potřete ještě marmeládou, aby se na něj dobře přichytil marcipán.
- 4Z bílého marcipánu vyválejte plát asi o 10 cm širší než půdorys dortu, přeneste ho na dort a po stranách ho domodelujte namočeným nožem.
- 5Z barevného marcipánu podle své fantazie vytvarujte postavičky, trávu a vajíčka a ozdobte jimi hotový dort.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.