
Jahodové tartaletky
Postup přípravy
Ingredience na těsto zpracujte rukama nebo v robotu na hladkou nelepivou hmotu. Těsto vytvarujte do válce zhruba o průměru, jaký mají vaše formičky na tartaletky, zabalte do fólie a dejte na hodinu chladit do lednice.
Mezitím připravte krém. Mléko, žloutky, cukr, škrob a Amaretto dejte do kastrůlku a důkladně promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí. Sundejte z plotny a na celý povrch krému přitiskněte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup. Krém nechte zcela vychladnout. Do studeného krému pak po částech vmíchejte ušlehanou smetanu.
Ze zchladlého těsta odkrajujte plátky a postupně je vtlačte do jednotlivých formiček. Pokud bude těsto i formičky dobře vychlazené, půjde vám to snáz. Korpusy zakryjte kousky pečicího papíru, zasypte zátěží (například fazolemi) a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C 10–15 minut. Měly by lehce zezlátnout.
Tartaletky opatrně vyklopte z formiček, dokud jsou ještě teplé. Vychladlé je naplňte krémem a ozdobte jahodami.