
Jahodové galetky

Velmi snadné
Více než 60 minut
4/5
Francouzská
Dezert
Ingredience
Složení 6 porcí
- Máslo 200 g
- Cukr krupicový 7 plž
- Mouka hladká BIO 300 g
- Sůl
- Voda 120 ml
- Jahody 400 g
- Citronová šťáva 2 člž
- Zázvor mletý 1 člž
- Kardamom mletý 1/2 člž
- Vejce 1 ks
- Máslo 200 g
- Cukr krupicový 7 plž
- Mouka hladká BIO 300 g
- Sůl
- Voda 120 ml
- Jahody 400 g
- Citronová šťáva 2 člž
- Zázvor mletý 1 člž
- Kardamom mletý 1/2 člž
- Vejce 1 ks
Příprava
- 1Prosátou mouku promíchejte se dvěma lžícemi cukru a špetkou soli. Pomocí robota nebo šlehače postupně vmíchejte studené kostky másla. Nakonec po troškách vlijte ledovou vodu, dokud nevznikne kompaktní těsto. Zabalte ho do folie a dejte na 30 minut chladit.
- 2Opláchnuté jahody zbavte lístků a nakrájejte podélně na plátky. Promíchejte se 3 lžícemi cukru, citronovou šťávou, malou špetkou soli, zázvorem a kardamomem.
- 3Těsto vyválejte na pomoučněném vále na 3 mm tenký plát. Vykrájejte kolečkao velikosti dezertního talířku.
- 4Vzniklé kruhy vyskládejte na 2 plechy vyložené pečicím papírem. Doprostřed poskládejte přes sebe nakrájené plátky jahod, asi 3 cm od okrajů. Okraj těsta přehněte přes náplň, postupujte podél okraje a každých 5 cm přehněte znovu, až se okraj uzavře.
- 5Okraje galetky potřete rozšlehaným vejcem a zasypte zbylým cukrem. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 20 minut.
- 1Prosátou mouku promíchejte se dvěma lžícemi cukru a špetkou soli. Pomocí robota nebo šlehače postupně vmíchejte studené kostky másla. Nakonec po troškách vlijte ledovou vodu, dokud nevznikne kompaktní těsto. Zabalte ho do folie a dejte na 30 minut chladit.
- 2Opláchnuté jahody zbavte lístků a nakrájejte podélně na plátky. Promíchejte se 3 lžícemi cukru, citronovou šťávou, malou špetkou soli, zázvorem a kardamomem.
- 3Těsto vyválejte na pomoučněném vále na 3 mm tenký plát. Vykrájejte kolečkao velikosti dezertního talířku.
- 4Vzniklé kruhy vyskládejte na 2 plechy vyložené pečicím papírem. Doprostřed poskládejte přes sebe nakrájené plátky jahod, asi 3 cm od okrajů. Okraj těsta přehněte přes náplň, postupujte podél okraje a každých 5 cm přehněte znovu, až se okraj uzavře.
- 5Okraje galetky potřete rozšlehaným vejcem a zasypte zbylým cukrem. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 20 minut.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.