
Jablečná šarlota

Snadné
46-60 minut
3/5
Česká
Dezert
Ingredience
Složení 1 porcí
- Cider 500 ml
- Citronová šťáva 4 plž
- Jablko 1,5 kg
- Cukr třtinový 3 plž
- Calvados 8 plž
- Piškoty cukrářské 200 g
- Mascarpone 250 g
- Zakysaná smetana 250 g
- Smetana ke šlehání 2 ks
- Cukr vanilkový 2 ks
- Vlašské ořechy nasekané 1 hrs.
- Cider 500 ml
- Citronová šťáva 4 plž
- Jablko 1,5 kg
- Cukr třtinový 3 plž
- Calvados 8 plž
- Piškoty cukrářské 200 g
- Mascarpone 250 g
- Zakysaná smetana 250 g
- Smetana ke šlehání 2 ks
- Cukr vanilkový 2 ks
- Vlašské ořechy nasekané 1 hrs.
Příprava
- 1Nakrájená jablka dejte do většího hrnce, zalijte cidrem, přidejte citronovou šťávu a cukr a přiveďte k varu. Pak duste pod pokličkou při velmi nízké teplotě tak, aby jablka malinko změkla, ale nerozpadala se. Slijte přes velké síto – šťávu zachyťte – a nechte vychladnout.
- 2Odkapanou šťávu smíchejte s calvadosem a připravte si středně velkou mísu s vyšším okrajem, nejlépe skleněnou.
- 3Cukrářské piškoty z obou stran namáčejte ve šťávě s alkoholem a plochou stranou je přitlačte na dno, postupně i na obvod mísy tak, aby byla celá vyložená piškoty. Vychladlé jablečné kousky smíchejte s mascarpone našlehaným se zakysanou smetanou a směsí naplňte vnitřek šarloty. Navrch naskládejte piškoty rovnou stranou nahoru. Zatěžkejte dezertním talířkem a konzervami a dejte přes noc do chladničky.
- 4Dezertní talířek vyměňte za servírovací a rychle obraťte, aby se dort vyklopil. Nepůjde-li to, studenou mísu nejprve těsně pod okraj ponořte do horké vody, vyjměte a pak vyklopte. Šarlota vypadne díky tomu, jak se vyrovnávají teploty. Potřete šlehačkou ušlehanou s vanilkovým cukrem a ozdobte vlašskými ořechy.
- 1Nakrájená jablka dejte do většího hrnce, zalijte cidrem, přidejte citronovou šťávu a cukr a přiveďte k varu. Pak duste pod pokličkou při velmi nízké teplotě tak, aby jablka malinko změkla, ale nerozpadala se. Slijte přes velké síto – šťávu zachyťte – a nechte vychladnout.
- 2Odkapanou šťávu smíchejte s calvadosem a připravte si středně velkou mísu s vyšším okrajem, nejlépe skleněnou.
- 3Cukrářské piškoty z obou stran namáčejte ve šťávě s alkoholem a plochou stranou je přitlačte na dno, postupně i na obvod mísy tak, aby byla celá vyložená piškoty. Vychladlé jablečné kousky smíchejte s mascarpone našlehaným se zakysanou smetanou a směsí naplňte vnitřek šarloty. Navrch naskládejte piškoty rovnou stranou nahoru. Zatěžkejte dezertním talířkem a konzervami a dejte přes noc do chladničky.
- 4Dezertní talířek vyměňte za servírovací a rychle obraťte, aby se dort vyklopil. Nepůjde-li to, studenou mísu nejprve těsně pod okraj ponořte do horké vody, vyjměte a pak vyklopte. Šarlota vypadne díky tomu, jak se vyrovnávají teploty. Potřete šlehačkou ušlehanou s vanilkovým cukrem a ozdobte vlašskými ořechy.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.