Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

1½ kg kyselejších jablek, oloupaných,
zbavených jádřinců a nakrájených
na kousky
500 ml cidru
4 lžíce citronové šťávy
2–4 lžíce třtinového cukru, podle
sladkosti jablek
8 lžic calvadosu (nemusí být)
200 g cukrářských piškotů
250 g mascarpone
250 g zakysané smetany
2 kelímky smetany ke šlehání
2 sáčky vanilkového cukru
velká hrst vlašských ořechů,
přepůlených či rozčtvrcených,
nasucho opražených

Postup přípravy

Nakrájená jablka dejte do většího hrnce, zalijte cidrem, přidejte citronovou šťávu a cukr a přiveďte k varu. Pak duste pod pokličkou při velmi nízké teplotě tak, aby jablka malinko změkla, ale nerozpadala se. Slijte přes velké síto – šťávu zachyťte – a nechte vychladnout.
Odkapanou šťávu smíchejte s calvadosem a připravte si středně velkou mísu s vyšším okrajem, nejlépe skleněnou.
Cukrářské piškoty z obou stran namáčejte ve šťávě s alkoholem a plochou stranou je přitlačte na dno, postupně i na obvod mísy tak, aby byla celá vyložená piškoty. Vychladlé jablečné kousky smíchejte s mascarpone našlehaným se zakysanou smetanou a směsí naplňte vnitřek šarloty. Navrch naskládejte piškoty rovnou stranou nahoru. Zatěžkejte dezertním talířkem a konzervami a dejte přes noc do chladničky.
Dezertní talířek vyměňte za servírovací a rychle obraťte, aby se dort vyklopil. Nepůjde-li to, studenou mísu nejprve těsně pod okraj ponořte do horké vody, vyjměte a pak vyklopte. Šarlota vypadne díky tomu, jak se vyrovnávají teploty. Potřete šlehačkou ušlehanou s vanilkovým cukrem a ozdobte vlašskými ořechy.

Pomohl vám recept?
6hodnocení3

Další videorecepty