
Hráškový falafel s citronovomátovým dipem a koriandrem
Ingredience
400 g | mraženého hrášku |
1 | stroužek česneku NP Bio |
1 | cibule |
60 g | hladké mouky |
6 g | římského kmínu |
6 g | mletého koriandru |
2 | hrsti čerstvého koriandru |
hrst čerstvé hladkolisté petrželky | |
4 g | soli |
pepř | |
100 g | strouhanky |
300 ml | řepkového oleje |
250 g | bílého jogurtu |
1 1⁄2 | salátové okurky |
2 | snítky čerstvé máty |
1⁄2 | svazku ředkviček |
15 ml | červeného vinného octa |
Postup přípravy
1. Ve vroucí vodě blanšírujte hrášek 1 minutu a sceďte. Vsypte do mixéru, přidejte oloupaný česnek, najemno nakrájenou 1⁄2 cibule, mouku, nadrcený římský kmín, mletý koriandr, hrst čerstvého koriandru, petrželku, sůl, pepř a vše rozmixujte na lepivé těsto.
2. Z těsta vyválejte kuličky o průměru 2 cm a obalte je ve strouhance.
3. V rendlíku rozpalte olej na dostatečně vysokou teplotu pro smažení a usmažte všechny připravené kuličky dozlatova.
4. Mezitím si připravte dip. V misce smíchejte jogurt, nastrouhanou omytou 1⁄2 okurky a nasekanou mátu. Dozdobte zbytkem koriandru a dejte stranou.
5. Do větší misky nakrájejte na dlouhé podélné plátky zbylou okurku. Přidejte na kostičky nakrájené zbylé cibule a očištěné, na plátky nakrájené 4 ředkvičky. Osolte a zalijte vinným octem. Vše promíchejte a podávejte k falafelu jako lehký salátek.