Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

700 g moučných brambor, oloupaných a nakrájených na plátky
25 g másla
50 g parmazánu, nastrouhaného
140 g libové slaniny, na kostičky
lístky ze 2 snítek čerstvého oregana
Na hovězí na červeném víně
rostlinný olej na opékání
2 lžíce hladké mouky
sůl
čerstvě namletý pepř
750 g hovězího zadního masa nebo kližky, nakrájeného na kostky 2 × 2 cm
1 cibule, nakrájená na tenké plátky
300 g mrkve, nakrájené na hranolky
2 stroužky česneku, nadrcené
100 ml červeného vína
400 ml hovězího vývaru
2 bobkové listy
5 snítek čerstvého tymiánu

Postup přípravy

Začínám hovězím. V pánvi rozpálím lžíci oleje. V míse promíchám mouku, sůl a pepř a ve směsi obalím kostky masa. Po částech je ze všech stran osmahnu dozlatohněda. Pokud je třeba, přiliju další olej. Opečené maso přendám do kastrolu.
Do pánve přidám další lžíci oleje a krátce osmahnu cibuli a mrkev. Pánev zakryju, stáhnu plamen a dusím asi 10–12 minut, odklopím a ještě chvíli opékám, až začne cibule a mrkev hnědnout. Přidám česnek a nechám ho minutu osmahnout. Přiliju víno, promíchám a nechám minutu vařit, pak celou směs přendám do kastrolu s masem. Přidám vývar, bobkový list a tymián, přiklopím a zvolna dusím 2,5–3 hodiny, až se maso skoro rozpadá. Pokud je omáčka moc řídká, sundám poklici a vařím, až zhoustne.
Troubu předehřeju na 220 °C. Mezitím vařím brambory v osolené vodě asi 10 minut, až jsou skoro hotové. Sliju je, promíchám s máslem a polovinou parmazánu. V pánvi osmahnu slaninu, přidám oregano a maso na víně, promíchám a ohřeju. Směs přendám do zapékací mísy, nahoru vyskládám brambory, a posypu zbylým parmazánem. Zapékám asi 20 minut.

Pomohl vám recept?
27hodnocení4

Další videorecepty