
Hovězí na víně s parmazánovými bramborami
Ingredience
700 g | moučných brambor, oloupaných a nakrájených na plátky |
25 g | másla |
50 g | parmazánu, nastrouhaného |
140 g | libové slaniny, na kostičky |
lístky ze 2 snítek čerstvého oregana | |
Na hovězí na červeném víně | |
---|---|
rostlinný olej na opékání | |
2 | lžíce hladké mouky |
sůl | |
čerstvě namletý pepř | |
750 g | hovězího zadního masa nebo kližky, nakrájeného na kostky 2 × 2 cm |
1 | cibule, nakrájená na tenké plátky |
300 g | mrkve, nakrájené na hranolky |
2 | stroužky česneku, nadrcené |
100 ml | červeného vína |
400 ml | hovězího vývaru |
2 | bobkové listy |
5 | snítek čerstvého tymiánu |
Postup přípravy
Začínám hovězím. V pánvi rozpálím lžíci oleje. V míse promíchám mouku, sůl a pepř a ve směsi obalím kostky masa. Po částech je ze všech stran osmahnu dozlatohněda. Pokud je třeba, přiliju další olej. Opečené maso přendám do kastrolu.
Do pánve přidám další lžíci oleje a krátce osmahnu cibuli a mrkev. Pánev zakryju, stáhnu plamen a dusím asi 10–12 minut, odklopím a ještě chvíli opékám, až začne cibule a mrkev hnědnout. Přidám česnek a nechám ho minutu osmahnout. Přiliju víno, promíchám a nechám minutu vařit, pak celou směs přendám do kastrolu s masem. Přidám vývar, bobkový list a tymián, přiklopím a zvolna dusím 2,5–3 hodiny, až se maso skoro rozpadá. Pokud je omáčka moc řídká, sundám poklici a vařím, až zhoustne.
Troubu předehřeju na 220 °C. Mezitím vařím brambory v osolené vodě asi 10 minut, až jsou skoro hotové. Sliju je, promíchám s máslem a polovinou parmazánu. V pánvi osmahnu slaninu, přidám oregano a maso na víně, promíchám a ohřeju. Směs přendám do zapékací mísy, nahoru vyskládám brambory, a posypu zbylým parmazánem. Zapékám asi 20 minut.