Hovězí na víně s parmazánovými bramborami
Ingredience
700 g | moučných brambor, oloupaných a nakrájených na plátky |
25 g | másla |
50 g | parmazánu, nastrouhaného |
140 g | libové slaniny, na kostičky |
lístky ze 2 snítek čerstvého oregana | |
Na hovězí na červeném víně | |
---|---|
rostlinný olej na opékání | |
2 | lžíce hladké mouky |
sůl | |
čerstvě namletý pepř | |
750 g | hovězího zadního masa nebo kližky, nakrájeného na kostky 2 × 2 cm |
1 | cibule, nakrájená na tenké plátky |
300 g | mrkve, nakrájené na hranolky |
2 | stroužky česneku, nadrcené |
100 ml | červeného vína |
400 ml | hovězího vývaru |
2 | bobkové listy |
5 | snítek čerstvého tymiánu |
Postup přípravy
Začínám hovězím. V pánvi rozpálím lžíci oleje. V míse promíchám mouku, sůl a pepř a ve směsi obalím kostky masa. Po částech je ze všech stran osmahnu dozlatohněda. Pokud je třeba, přiliju další olej. Opečené maso přendám do kastrolu.
Do pánve přidám další lžíci oleje a krátce osmahnu cibuli a mrkev. Pánev zakryju, stáhnu plamen a dusím asi 10–12 minut, odklopím a ještě chvíli opékám, až začne cibule a mrkev hnědnout. Přidám česnek a nechám ho minutu osmahnout. Přiliju víno, promíchám a nechám minutu vařit, pak celou směs přendám do kastrolu s masem. Přidám vývar, bobkový list a tymián, přiklopím a zvolna dusím 2,5–3 hodiny, až se maso skoro rozpadá. Pokud je omáčka moc řídká, sundám poklici a vařím, až zhoustne.
Troubu předehřeju na 220 °C. Mezitím vařím brambory v osolené vodě asi 10 minut, až jsou skoro hotové. Sliju je, promíchám s máslem a polovinou parmazánu. V pánvi osmahnu slaninu, přidám oregano a maso na víně, promíchám a ohřeju. Směs přendám do zapékací mísy, nahoru vyskládám brambory, a posypu zbylým parmazánem. Zapékám asi 20 minut.
Věrnostní program
MŮJ ALBERT
APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE
Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.
Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.
SEZNAM
ZA NÁKUPY