Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

550 ml smetany ke šlehání, 33–40%
150 g krupicového cukru
75 g kakaa holandského typu
máslo a hrubá mouka na vymazání
formy
5 vajec
1 sáček vanilkového cukru
130 g polohrubé mouky
4 lžíce oleje
25 g hořké čokolády, hrubě nastrouhané

Postup přípravy

Den předem svařte na pařížskou šlehačku 350 ml smetany s 30 g cukru a 35 g kakaa. Po vychladnutí uložte v chladničce.
Předehřejte troubu na 160°C. Vymažte a vysypte dortovou formu o průměru 20 cm. Vejce rozklepněte do ohnivzdorné mísy, přidejte zbývající krupicový a vanilkový cukr, postavte na hrnec s vroucí vodou a šlehejte 5 minut, aby se hmota zahřála. Sejměte a vyšlehejte do husté bílé pěny. Vmíchejte prosetou mouku s kakaem a nakonec olej. Těsto vlijte do formy a uhlaďte stěrkou do roviny. Pečte asi 40–45 minut tak, aby se těsto nelepilo na špejli. Nechte chvíli chladnout ve formě, pak odstraňte boky. Vychladlý dort překlopte na pečicí papír a rozkrojte napůl.
Vyšlehejte pařížskou šlehačku a zhruba třetinou potřete vršek spodního korpusu. Přiklopte druhým plátem a celý povrch i boky pomažte tmavou šlehačkou (část si nechte na dozdobení) a uhlaďte. Zbylých 200 ml smetany ke šlehání ušlehejte, ozdobte jí vršek dortu a dozdobte pařížskou šlehačkou a strouhanou čokoládou.

Pomohl vám recept?
55hodnocení4

Další videorecepty