
Grilované lilky

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Veganské
Příloha
Ingredience
Složení 4 porce
- Olej olivový 10 plž
- Lilek 2 ks
- Sůl
- Pepř
- Řapíkatý celer 2 řap.
- Ančovičky filety 45 g
- Citron 1 ks
- Kapary 3 člž
- Petržel hladkolistá 1 hrs.
- Bílé víno suché 60 ml
- Olej olivový 10 plž
- Lilek 2 ks
- Sůl
- Pepř
- Řapíkatý celer 2 řap.
- Ančovičky filety 45 g
- Citron 1 ks
- Kapary 3 člž
- Petržel hladkolistá 1 hrs.
- Bílé víno suché 60 ml
Příprava
- 1Trochou oleje vymastěte pečicí plech. Lilky důkladně omyjte, zbavte stopek a nakrájejte na půlcentimetrové plátky. Každý z obou stran osolte a opepřete. Vyskládejte je na plech, aby se jeden druhého nedotýkaly. Pak je pokapejte olivovým olejem a dejte doprostřed trouby, pod co nejvíce rozpálený gril, a grilujte zhruba deset minut. Po pěti minutách plátky obraťte.
- 2Řapíky celeru omyjte, ovadlé části i konce přitom odřízněte, a nakrájejte na kostičky. Citron omyjte a opatrně z něj nastrouhejte kůru. Pak citron přepulte a vymačkejte šťávu. Petrželku nasekejte najemno. Sardelky rozmačkejte spodní stranou vidličky ve větší míse, přidejte k nim citronovou šťávu a zbytek oleje (část jste použili na vymaštění plechu a na lilky), celer, citronovou kůru, petrželku i kapary a suché bílé víno.
- 3Lilky vyndejte z trouby a přendejte je do širší misky a zalijte sardelovou omáčkou a nechte minimálně čtyři hodiny marinovat. Poté podávejte, nejlépe s bílým chlebem.
- 1Trochou oleje vymastěte pečicí plech. Lilky důkladně omyjte, zbavte stopek a nakrájejte na půlcentimetrové plátky. Každý z obou stran osolte a opepřete. Vyskládejte je na plech, aby se jeden druhého nedotýkaly. Pak je pokapejte olivovým olejem a dejte doprostřed trouby, pod co nejvíce rozpálený gril, a grilujte zhruba deset minut. Po pěti minutách plátky obraťte.
- 2Řapíky celeru omyjte, ovadlé části i konce přitom odřízněte, a nakrájejte na kostičky. Citron omyjte a opatrně z něj nastrouhejte kůru. Pak citron přepulte a vymačkejte šťávu. Petrželku nasekejte najemno. Sardelky rozmačkejte spodní stranou vidličky ve větší míse, přidejte k nim citronovou šťávu a zbytek oleje (část jste použili na vymaštění plechu a na lilky), celer, citronovou kůru, petrželku i kapary a suché bílé víno.
- 3Lilky vyndejte z trouby a přendejte je do širší misky a zalijte sardelovou omáčkou a nechte minimálně čtyři hodiny marinovat. Poté podávejte, nejlépe s bílým chlebem.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.