×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Albert ČR
Recept Gratinované brambory

Další recepty a články

Zapečené brambory
Zapečené brambory
Zapečené brambory
Zapečené brambory
Domácí bramborová pizza s...
Domácí bramborová...
Domácí bramborová pizza s...
Domácí bramborová pizza s...
Rychlé škubánky s mákem
Rychlé škubánky s...
Rychlé škubánky s mákem
Rychlé škubánky s mákem
Domácí bramborové krokety
Domácí bramborové...
Domácí bramborové krokety
Domácí bramborové krokety

Gratinované brambory

Co budete potřebovat

500 ml smetany ke šlehání
500 ml mléka
3 stroužky česneku
1,5 kg brambor
150 g sýru Gruyère nebo ementálu

Jak na to?

1. Nejdřív si předehřeju troubu na 190 °C. Brambory pečlivě oloupám a nastrouhám je na struhadle na asi tři milimetry tenké plátky.
2. Do hrnce naliji smetanu a mléko, vhodím celé stroužky česneku a přivedu k jemnému varu. Teprve pak přidám plátky brambor, nechám je tři minuty probublávat a usilovně míchám, aby se neslepily a nepřilnuly ke dnu hrnce.
3. Děrovanou naběračkou brambory vyjmu z mléka a polovinu jich naskládám do zapékací mísy a zasypu polovinou sýra. Přidám druhou polovinu brambor.
4. Z mléka a smetany vyndám česnek a naběračkou brambory zaliji tak, aby tekutina dosáhla k poslední vrstvě, ale brambory neplavaly. Navrch nasypu sýr. Peču pětatřicet až čtyřicet minut a nakonec na pět minut zvýším teplotu v troubě, aby se udělala zlatavá krusta.
TIP – Gratinované brambory jsou moc dobré, když je okořením čerstvou šalvějí nebo tymiánem. Dobrý je i pepř.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Gratinované brambory

Velmi snadné Česká Brambory Magazín 9/2011
Průměrné hodnocení 4 (62)

Co budete potřebovat

500 ml smetany ke šlehání
500 ml mléka
3 stroužky česneku
1,5 kg brambor
150 g sýru Gruyère nebo ementálu

Jak na to?

1. Nejdřív si předehřeju troubu na 190 °C. Brambory pečlivě oloupám a nastrouhám je na struhadle na asi tři milimetry tenké plátky.
2. Do hrnce naliji smetanu a mléko, vhodím celé stroužky česneku a přivedu k jemnému varu. Teprve pak přidám plátky brambor, nechám je tři minuty probublávat a usilovně míchám, aby se neslepily a nepřilnuly ke dnu hrnce.
3. Děrovanou naběračkou brambory vyjmu z mléka a polovinu jich naskládám do zapékací mísy a zasypu polovinou sýra. Přidám druhou polovinu brambor.
4. Z mléka a smetany vyndám česnek a naběračkou brambory zaliji tak, aby tekutina dosáhla k poslední vrstvě, ale brambory neplavaly. Navrch nasypu sýr. Peču pětatřicet až čtyřicet minut a nakonec na pět minut zvýším teplotu v troubě, aby se udělala zlatavá krusta.
TIP – Gratinované brambory jsou moc dobré, když je okořením čerstvou šalvějí nebo tymiánem. Dobrý je i pepř.

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Zapečené brambory
Zapečené brambory
Zapečené brambory
Zapečené brambory
Domácí bramborová pizza s...
Domácí bramborová pizza s...
Domácí bramborová pizza s...
Domácí bramborová pizza s...
Rychlé škubánky s mákem
Rychlé škubánky s mákem
Rychlé škubánky s mákem
Rychlé škubánky s mákem
Domácí bramborové krokety
Domácí bramborové krokety
Domácí bramborové krokety
Domácí bramborové krokety

Inspirujte se podobnými recepty