Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

500 ml smetany ke šlehání
500 ml mléka
3 stroužky česneku
1,5 kg brambor
150 g sýru Gruyère nebo ementálu

Postup přípravy

1. Nejdřív si předehřeju troubu na 190 °C. Brambory pečlivě oloupám a nastrouhám je na struhadle na asi tři milimetry tenké plátky.
2. Do hrnce naliji smetanu a mléko, vhodím celé stroužky česneku a přivedu k jemnému varu. Teprve pak přidám plátky brambor, nechám je tři minuty probublávat a usilovně míchám, aby se neslepily a nepřilnuly ke dnu hrnce.
3. Děrovanou naběračkou brambory vyjmu z mléka a polovinu jich naskládám do zapékací mísy a zasypu polovinou sýra. Přidám druhou polovinu brambor.
4. Z mléka a smetany vyndám česnek a naběračkou brambory zaliji tak, aby tekutina dosáhla k poslední vrstvě, ale brambory neplavaly. Navrch nasypu sýr. Peču pětatřicet až čtyřicet minut a nakonec na pět minut zvýším teplotu v troubě, aby se udělala zlatavá krusta.
TIP – Gratinované brambory jsou moc dobré, když je okořením čerstvou šalvějí nebo tymiánem. Dobrý je i pepř.

Pomohl vám recept?
123hodnocení4

Další videorecepty