×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Gratinované brambory
15 minut , Velmi snadné , Česká ,

Gratinované brambory

Co budu potřebovat

500 ml smetany ke šlehání Nyní v akci
500 ml mléka Nyní v akci
3 stroužky česneku
1,5 kg brambor Nyní v akci
150 g sýru Gruyère nebo ementálu

Jak na to?

1. Nejdřív si předehřeju troubu na 190 °C. Brambory pečlivě oloupám a nastrouhám je na struhadle na asi tři milimetry tenké plátky.
2. Do hrnce naliji smetanu a mléko, vhodím celé stroužky česneku a přivedu k jemnému varu. Teprve pak přidám plátky brambor, nechám je tři minuty probublávat a usilovně míchám, aby se neslepily a nepřilnuly ke dnu hrnce.
3. Děrovanou naběračkou brambory vyjmu z mléka a polovinu jich naskládám do zapékací mísy a zasypu polovinou sýra. Přidám druhou polovinu brambor.
4. Z mléka a smetany vyndám česnek a naběračkou brambory zaliji tak, aby tekutina dosáhla k poslední vrstvě, ale brambory neplavaly. Navrch nasypu sýr. Peču pětatřicet až čtyřicet minut a nakonec na pět minut zvýším teplotu v troubě, aby se udělala zlatavá krusta.
TIP – Gratinované brambory jsou moc dobré, když je okořením čerstvou šalvějí nebo tymiánem. Dobrý je i pepř.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj