Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Fermentovaná zelenina

Fermentovaná zelenina

Zelenina, která projde mléčným kvašením, tzv. fermentací, je pro náš organismus důležitým zdrojem přírodních probiotik, látek, které zlepšují trávení a posilují imunitu organismu. Je to také velmi chutný způsob, jak si dopřát pořádnou dávku zdravé vlákniny.  

Ingredience

sůl
nové koření
bobkový list
hořčičné semínko
Směs zeleniny
květák
mrkev
brokolice
červená paprika
červené zelí
jarní cibulka
může být i chilli paprička

Postup přípravy

Připravte si solný nálev v poměru 20 g soli na 1 litr převařené vody.
Na dno čisté, nejlépe vyvařené sklenice dejte nové koření a bobkový list. Naplňte pečlivě vyčištěnou zeleninou tak, aby u hrdla sklenice zůstaly 2 cm volné.
Zalijte solným nálevem, aby byla všechna zelenina ponořená. Pokud vám některé kousky zeleniny stále vyplavávají, můžete je zatížit například skleněným víčkem od zavařovací sklenice nebo dokonale vyčištěným kamenem. Přiklopte víčkem a nechte zeleninu kvasit na tmavším místě se stabilní teplotou kolem 20 °C. Zač-
nou se tvořit bublinky a může se stát, že nálev trochu vyteče. Proto je lepší po tuto dobu nechat sklenici stát na plechu nebo na větším talíři.
Zhruba po šesti dnech bouřlivé kvašení ustane a sklenici můžete přesunout do ledničky. V chladu vydrží i několik měsíců.

Pomohl vám recept?
97hodnocení3

Další videorecepty