Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Hustá fazolová polévka se slaninou

Hustá fazolová polévka se slaninou

Polévka z bílých fazolí s poctivou dávkou zeleniny a křupavou slaninou zasytí i zahřeje na duši.

Co budete potřebovat na polévku z bílých fazolí

500 g bílých fazolí
150 g slaniny , na kostičky
2 lžíce olivového oleje
1 cibule, nakrájená nadrobno
2 menší mrkve , nakrájené na kostičky
2 řapíky celeru, na kostičky
2 stroužky česneku, prolisované
1 litr slepičího vývaru BASIC
sůl a mletý pepř
400 g rajčatové omáčky nebo pyré BASIC

Jak udělat fazolovou polévku zdravější

Recept jak na polévku z bílých fazolí

  1. Fazole je potřeba připravit den předem. Propláchněte je vodou a nechte přes noc namočené, aby do sebe vodu dostatečně absorbovaly.
  2. Nakrájejte 150 g slaniny na kostičky. V hrnci ji opečte dokřupava a poté ji vysušte na papírové utěrce od přebytečné mastnoty.
  3. Do hrnce dejte 2 lžíce olivového oleje a opečte na něm 2 cibule, 2 mrkve a 2 řapíky celeru. To vše nakrájené na malé kostičky. Opékejte doměkka a poté přidejte 2 prolisované stroužky česneku. Po 1 minutě zalijte vše 1 litrem vývaru a nechte přibližně 1 hodinu lehce probublávat na mírném stupni ohřevu.
  4. Polovinu polévky odeberte a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Pyré vraťte ke zbytku polévky, přidejte 400 g rajčatového pyré a 3/4 slaniny. Můžete dochutit ještě solí a pepřem a 5 minut nechte mírně povařit. Servírujte do talířů a ozdobte zbývající slaninou. Ať vám chutná.
Pomohl vám recept?
38hodnocení4

Co byste o polévce z bílých fazolí měli vědět

Aby byly fazole lépe stravitelné, je vhodné při jejich vaření přidat do vody bobkový list. Fazole jsou výborným zdrojem rostlinných bílkovin.

Další videorecepty