Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

160 g hladké mouky
1/2 lžíce krupicového cukru
1/2 lžičky soli
115 g másla
hladká mouka
Na náplň:
3 vejce
420 g dýňového pyré
340 g kondenzovaného mléka
165 g tmavého třtinového cukru
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička vanilkového extraktu
3/4 lžičky mleté skořice
3/4 lžičky mletého zázvoru
hrubá sůl
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
Na pusinku:
400 g krupicového cukru
8 bílků

Postup přípravy

1. Nejprve udělejte těsto: mouku, cukr a sůl vsypte do mísy robotu. Přidejte máslo a promíchejte do směsi připomínající drobenku. Přilijte 30 ml studené vody a spojte do těsta, které se nelepí. Pokud je suché, přidávejte postupně, po lžících vodu. Těsto zabalte do fólie a dejte na hodinu do lednice.
2. Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyndejte z lednice a na lehce pomoučené pracovní ploše jej vyválejte dotenka. Pak jím vyložte koláčovou formu o průměru 22 cm – dno i boky – a nechte asi centimetrový přesah. Dejte na 30 minut chladit. Pak těsto překryjte pečicím papírem, zatěžkejte fazolemi a dejte na 15 minut péct, aby zezlátlo. Pak sejměte fazole i papír a pečte dalších 15–20 minut. Vyjměte a nechte lehce zchladnout.
3. Mezitím v míse smíchejte všechny suroviny na náplň a směs nalijte na těsto, teplotu v troubě snižte na 165 °C a koláč pečte 50–55 minut. Pak vyjměte a nechte zcela vychladnout – minimálně 6 hodin, nejlépe pak přes noc.
4. Pusinkou ozdobte koláč až těsně před podáváním. Cukr šlehejte s bílky v žáruvzdorné míse nad vroucí vodou. Nejprve 3 minuty na nejmenší výkon, pak další 3 minuty na střední výkon a nakonec 6 minut na nejvyšší obrátky, abyste získali pěkně tuhý a lesklý sníh. Přendejte ho na koláč, udělejte v něm vlny a špičky a dejte na chvíli zapéct pod zahřátý gril.

Pomohl vám recept?
20hodnocení4

Další videorecepty