
Dýňový koláč s pusinkou
Ingredience
160 g | hladké mouky |
1/2 | lžíce krupicového cukru |
1/2 | lžičky soli |
115 g | másla |
hladká mouka | |
Na náplň: | |
---|---|
3 | vejce |
420 g | dýňového pyré |
340 g | kondenzovaného mléka |
165 g | tmavého třtinového cukru |
1 | lžíce kukuřičného škrobu |
1 | lžička vanilkového extraktu |
3/4 | lžičky mleté skořice |
3/4 | lžičky mletého zázvoru |
hrubá sůl | |
1/2 | lžičky mletého muškátového oříšku |
Na pusinku: | |
400 g | krupicového cukru |
8 | bílků |
Postup přípravy
1. Nejprve udělejte těsto: mouku, cukr a sůl vsypte do mísy robotu. Přidejte máslo a promíchejte do směsi připomínající drobenku. Přilijte 30 ml studené vody a spojte do těsta, které se nelepí. Pokud je suché, přidávejte postupně, po lžících vodu. Těsto zabalte do fólie a dejte na hodinu do lednice.
2. Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyndejte z lednice a na lehce pomoučené pracovní ploše jej vyválejte dotenka. Pak jím vyložte koláčovou formu o průměru 22 cm – dno i boky – a nechte asi centimetrový přesah. Dejte na 30 minut chladit. Pak těsto překryjte pečicím papírem, zatěžkejte fazolemi a dejte na 15 minut péct, aby zezlátlo. Pak sejměte fazole i papír a pečte dalších 15–20 minut. Vyjměte a nechte lehce zchladnout.
3. Mezitím v míse smíchejte všechny suroviny na náplň a směs nalijte na těsto, teplotu v troubě snižte na 165 °C a koláč pečte 50–55 minut. Pak vyjměte a nechte zcela vychladnout – minimálně 6 hodin, nejlépe pak přes noc.
4. Pusinkou ozdobte koláč až těsně před podáváním. Cukr šlehejte s bílky v žáruvzdorné míse nad vroucí vodou. Nejprve 3 minuty na nejmenší výkon, pak další 3 minuty na střední výkon a nakonec 6 minut na nejvyšší obrátky, abyste získali pěkně tuhý a lesklý sníh. Přendejte ho na koláč, udělejte v něm vlny a špičky a dejte na chvíli zapéct pod zahřátý gril.